UOKiK: laboratorium zabawek, tkanin i kolorów na Pikniku Naukowym (komunikat)

30.05.2014, 13:31aktualizacja: 30.05.2014, 13:31

- UOKiK informuje:

Dlaczego nie pali się rękawica strażaka? Ile kolorów jest w mazaku? Już w sobotę, 31. maja razem z pracownikami Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów można będzie testować bezpieczeństwo zabawek, zbadać trwałość i palność materiałów, sprawdzać ich skład chemiczny i przekonać się, czy strzelające zabawki są bezpieczne.

W sobotę 31. maja podczas 18. Pikniku Naukowego na Stadionie Narodowym w godz. 11:00-20:00 przy stanowisku A14 można będzie dowiedzieć się, jak pracują specjaliści z Laboratorium Produktów Włókienniczych i Analizy Instrumentalnej w Łodzi oraz Laboratorium Badania Zabawek w Lublinie. Wstęp na imprezę jest bezpłatny.

Podczas Pikniku, w namiocie UOKiK zobaczymy:

- Ogniem i cieczą / czy i jak pali się koronka? dlaczego nie pali się rękawica strażaka? (poznamy metody sprawdzające surowcowy skład różnych materiałów),

- Dżinsy - decydujące starcie / czy dżinsy farbują? (będziemy umieszczać kawałki kolorowej odzieży w specjalnym aparacie symulującym ich codzienne użytkowanie; sprawdzimy trwałość farbowania),

- Kolor niejedno ma imię / ile kolorów jest w mazaku? (po narysowaniu kreski flamastrem np. na bibule, umieszczać ją będziemy w cieczy, obserwując rozdzielanie się koloru na barwy składowe),

- Zielono mi - mieć miedź i PCW / jak szybko rozpoznać materiał, z którego zrobiona jest zabawka, np. piłeczka? (za pomocą gorącego miedzianego drutu wykrywać będziemy obecność PCW),

- Strzały na stadionie / czy strzelanie z pistoletów-zabawek jest bezpieczne? (sprawdzimy to używając miernika laserowego),

- I nie ma giętkich? / czy użyte np. w pluszakach druty są bezpieczne i nie zranią przypadkowo dziecka? (przy użyciu specjalnego urządzenia zbadamy giętkość/łamliwość drutów, po czym sprawdzimy ostrość ich zakończeń),

- 5 sekund / czy dziecko może urwać część zabawki i ją połknąć? (do wystających części zabawki przymocujemy klucz dynamometryczny i zbadamy, czy element się odłączy. Następnie sprawdzimy, czy oderwane części są niebezpieczne dla dzieci).

Wszystkie te atrakcje będzie można zobaczyć w namiocie UOKiK położonym przy pierścieniu stadionu, przy stanowisku A14 (wejście przez bramę 3, od strony al. Poniatowskiego lub bramę 2, od strony ronda Waszyngtona).

Szczegóły imprezy można znaleźć pod adresem www.pikniknaukowy.pl. Zapraszamy też do obejrzenia relacji wideo z zeszłego roku dostępnej na stronie internetowej UOKiK.

UOKiK posiada dziewięć specjalistycznych laboratoriów, w których szczegółowo bada rozmaite produkty, jak paliwa ciekłe, chemię gospodarczą, zabawki, wyroby włókiennicze, biżuterię, artykuły pielęgnacyjne, obuwie oraz żywność. Dzięki specjalistycznym analizom możliwe jest eliminowanie z rynku produktów złej jakości, niezgodnych z wymogami lub stwarzających zagrożenie.

kom/ ksi/

Data publikacji 30.05.2014, 13:31