UOKiK: ocieplanie budynków - postępowanie (komunikat)

05.09.2017, 13:24aktualizacja: 05.09.2017, 13:24

- UOKiK informuje:

- Producent wyrobów budowlanych – Yetico – mógł wprowadzać w błąd co do właściwości niektórych płyt styropianowych.

- Praktyki przedsiębiorcy mogą być niekorzystne m.in. dla konsumentów, którzy ocieplali swoje domy.

- UOKiK wszczął postępowanie w tej sprawie po zawiadomieniach od Głównego Inspektora Nadzoru Budowlanego, który wskazywał liczne nieprawidłowości.

Zgodnie z prawem, podmiot wprowadzający do obrotu produkt budowlany sporządza deklarację jego właściwości. Tym samym przedsiębiorca odpowiada za zgodność wyrobu z podanymi informacjami.

Główny Urząd Nadzoru Budowlanego zlecił badania laboratoryjne, z których wynikało, że niektóre produkty spółki Yetico nie posiadały zadeklarowanych cech.

Chodzi o płyty styropianowe używane m.in. do ocieplania budynków. Alfa Fasada, Gamma Passive Fasada posiadały niższe poziomy wytrzymałości na rozciąganie prostopadłe niż zadeklarowane. Podobnie jest z Aqua EPS P120 - ten wyrób miał niższy poziom wytrzymałości na ściskanie niż w deklaracji. Natomiast Beta Fasada miał wyższy poziom przepływu ciepła niż wynika z informacji producenta – co oznacza szybszą utratę ciepła.

Podanie błędnych parametrów mogło narazić na straty konsumentów, którzy ocieplali swoje domy. Znając prawdziwe parametry, mogliby nie kupić tego produktu. Mogli oni również ponieść koszty związane z utratą ciepła spowodowane brakiem odpowiedniej izolacji, czy koniecznością demontażu wadliwego wyrobu – mówi prezes UOKiK, Marek Niechciał.

Po otrzymaniu informacji o nieprawidłowościach, UOKiK zdecydował o wszczęciu postępowania w sprawie naruszenia zbiorowych interesów konsumentów. Jeśli postawione zarzuty potwierdzą się urząd może nakazać zaniechanie praktyki i usunięcie jej skutków oraz nałożyć karę pieniężną - do 10 proc. obrotu przedsiębiorcy osiągniętego w poprzednim roku.

Każdy, kto podejrzewa, że wyrób budowlany nie posiada deklarowanych właściwości, powinien zawiadomić Głównego Inspektora Nadzoru Budowlanego. Jest on organem właściwym w sprawach wyrobów budowlanych i nadzoru rynku.

kom/ march/ ozk/

Data publikacji 05.09.2017, 13:24