UOKiK: zestawienie informacji banków dotyczące kredytów udzielanych we frankach (komunikat)

24.02.2015, 13:44aktualizacja: 24.02.2015, 13:44

- UOKiK informuje:

W ramach prowadzonych postępowań wyjaśniających Urząd zapytał instytucje finansowe o ich praktyki związane ze wzrostem kursu franka szwajcarskiego. Zestawienie odpowiedzi dostępne jest na stronie internetowej UOKiK i zawiera informacje na temat uwzględniania przez bank ujemnego LIBORu w umowach o kredyt hipoteczny denominowany w CHF, ponadto dane o możliwości przewalutowania kredytu po kursie niższym niż wskazany w tabeli kursowej oraz wiele innych informacji

Prezes Urzędu, by skuteczniej monitorować praktyki instytucji finansowych, wezwał 27 banków do przekazywania raz w tygodniu informacji o umowach o kredyt hipoteczny denominowany we frankach szwajcarskich (CHF). Zestawienie odpowiedzi można znaleźć na stronie internetowej UOKiK. Urząd zapytał m.in. o:

- wysokość kursów kupna i sprzedaży CHF,

- uwzględnianie ujemnej stawki bazowej LIBOR,

- uwzględnianie ujemnej stopie oprocentowania,

- oferowanie kredytobiorcom zawieszenia spłaty kredytu,

- umożliwianie wydłużenia okresu kredytowania,

- umożliwianie przewalutowania kredytu po kursie niższym niż wskazany w tabeli kursowej banku.

Zestawienie zostało sporządzone na podstawie informacji uzyskanych od banków i stanowi obraz sytuacji na rynku. Zestawienie nie powinno być interpretowane w kontekście ewentualnego naruszenia obowiązujących przepisów prawa, bowiem ocena prawna stanowi przedmiot postępowań prowadzonych przez Prezesa UOKiK. Prezentowane dane będą regularnie aktualizowane w oparciu o nowe informacje udzielane przez banki.

kom/ kfk/

Data publikacji 24.02.2015, 13:44