Urodzinowe życzenia dla Fiata 500!

05.07.2019, 11:47aktualizacja: 05.07.2019, 11:47

Obchody urodzin Fiata 500 na dachu zakładu w Lingotto (1)
Dnia 3 lipca 2019, wieczorem rozpoczęły się obchody z okazji 62. urodzin kultowego Fiata 500.

W tym roku, pierwsze życzenia „Happy Birthday” dla ikony marki Fiat skierowali pracownicy zakładu Mirafiori i właściciele 500, którzy na dachu Lingotto w Turynie ustawili swoje samochody tak, by utworzyć napis urodzinowy „HAPPY BIRTHDAY 500”.

„Wszystkiego najlepszego dla najbardziej kochanego samochodu we Włoszech, uwielbianego także w całej Europie - powiedział Luca Napolitano, szef marki Fiat i Abarth na region EMEA. - Dzięki 6 milionom samochodów sprzedanych od początku istnienia modelu i ponad 2 milionom odnowionego modelu, wprowadzonego na rynek w 2007 r., Fiat 500 jest europejskim liderem w segmencie samochodów miejskich i od 2 lat najlepiej sprzedawanym modelem FCA. Wszystko to dowodzi, jak bardzo przywiązani jesteśmy do naszej 500” - dodał.

Kolorowa grupa 100 samochodów przypomniała czasy, kiedy to w latach 60. ubiegłego wieku, Fiat 500 był sprawdzany na torze testowym na dachu fabryki Lingotto, zanim wyruszył na podbój świata. Od niezwykle rzadkiej 500 z 2007 r. sygnowanej przez firmę designerską Cappellini, po 500 Blackjack z 2010 r.; od 500C Twin Air z 2011 r. po ekskluzywną 500C GQ z 2014 r.; od 500 by Gucci z 2011 do 500 Riva of 2016; od odważnego Abartha 695 Tributo Ferrari z 2009 r. po 500C by Diesel z 2010 roku i aż po nową serię specjalną 120th z tego roku, świętującą jubileusz 120-lecia marki. To tylko niektóre samochody, które w doskonałym stylu Fiata 500 wypełniły dach Lingotto kolorami i rozświetliły noc tysiącem barwnych świateł.

Dzień 4 lipca zawsze jest wyjątkową okazją, by zachwycić publiczność obchodami urodzin Fiata 500. Także tym roku. Celebruje się osiągnięcia modelu w wielu dziedzinach, by wspomnieć tu choćby dołączenie do kolekcji MoMA jako dzieło sztuki we wzornictwie, występ w krótkometrażowym filmie u boku zdobywcy Oscara Adriena Brody'ego w 2017 r., nie wspominając już o ustanowieniu światowego rekordu Guinnessa w kategorii „Największy obraz samochodu utworzony z ludzi" w 2015 roku. W tym roku urodziny „Cinquino” mają na celu wzmocnienie głębokiej więzi między historyczną fabryką Fiata, 500 a Turynem, gdzie 120 lat temu powstała fabryka o nazwie „Fabbrica Italiana Automobili Torino”.

Fabrykę w Lingotto otwarto w 1923 roku i do dzisiaj jest ona podziwiana za nowoczesność i elegancję swojej konstrukcji, a także unikalny tor testowy na jej dachu.

Data publikacji 05.07.2019, 11:47
Źródło informacji FCA Polska