URSUS SA zawarcie umów z FarmAll Technology

28.10.2014, 09:10aktualizacja: 28.10.2014, 09:10

Raport bieżący 40/2014

Zarząd Emitenta informuje, że w dniu 27 października 2014 r. zostały zawarte pomiędzy Emitentem a pakistańską spółką FarmAll Technology (Private) Limited z siedzibą w Lahore umowa licencyjna oraz umowa o wsparciu technicznym. Strony nie wykluczają dalszej współpracy w szerszym zakresie, który na obecną chwilę nie został jeszcze zdefiniowany.

Na podstawie umowy licencyjnej Emitent udzielił partnerowi prawa do oznaczania marką URSUS ciągników produkowanych i sprzedawanych przez FarmAll Technology (Private) Limited na terytorium Pakistanu (umowa dotyczy tylko tego terytorium). Umowa została zawarta na okres 20 lat. Ww. licencja została udzielona odpłatnie. Zgodnie z ustaleniami umownymi, Emitent ma możliwość kontroli jakości wszystkich wyprodukowanych przez partnera ciągników oznaczonych marką URSUS. Prawem regulującym stosunki stron związane z zawartą umową jest prawo szwajcarskie. Ewentualne spory mogące powstać w związku z umową strony poddały pod rozstrzygnięcie arbitrażowe Szwajcarskiej Izby Handlowej w Genewie. Pozostałe warunki umowy nie odbiegają od warunków powszechnie stosowanych dla tego typu umów.

Natomiast zgodnie z postanowieniami zawartej umowy o wsparciu technicznym Emitent, na czas obowiązywania tej umowy, udostępnił partnerowi część posiadanych praw własności przemysłowej oraz informacji technicznych i technologicznych oraz udzielił partnerowi prawa do ich wykorzystywania do produkcji, montażu i sprzedaży ciągników oznaczanych przez FarmAll Technology (Private) Limited marką URSUS na podstawie opisanej powyżej umowy licencyjnej. Ponadto Emitent przeprowadzi szkolenia pracowników partnera w zakresie produkcji i sprzedaży ciągników. Umowa została zawarta na okres 20 lat. Ww. uprawnienie zostało udzielone odpłatnie. Prawem regulującym stosunki stron związane z zawartą umową jest prawo szwajcarskie. Ewentualne spory mogące powstać w związku z umową strony poddały pod rozstrzygnięcie arbitrażowe Szwajcarskiej Izby Handlowej w Genewie. Pozostałe warunki umowy nie odbiegają od warunków powszechnie stosowanych dla tego typu umów.

Zawarcie przez Emitenta wyżej opisanych umów daje Spółce możliwość zaistnienia na nowym rynku, w atrakcyjnym pod względem liczby sprzedawanych ciągników regionie świata. Ponadto wpływy z zawartych długoterminowych umów będą stanowiły stałą pozycję w przychodach Emitenta.

Pomimo iż na dzień publikacji raportu łączna wartość umów nie przekracza 10% kapitałów własnych Emitenta, zostały one uznane za umowy znaczące, bowiem powyższy próg zostanie przekroczony w trakcie realizacji tych umów, jak również istotny będzie ich wpływ na rozpoznawalność marki URSUS, jej wycenę oraz globalną pozycję Spółki. Powyższe zostanie wykorzystane przy negocjacjach z innymi partnerami.

Podstawę prawną przekazania niniejszego raportu stanowi § 5 ust. 1 pkt 3 w zw. z § 9 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 lutego 2009 r. w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim (Dz.U.2009.33.259 ze zm.)

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi abs/