VISTAL GDYNIA SA (29/2017) Informacja o rozmowach z Bankami i statusie umów kredytowych

14.09.2017, 19:15aktualizacja: 14.09.2017, 19:15

Raport bieżący 29/2017

Zarząd Spółki Vistal Gdynia S.A. ("Spółka") informuje, że w dniu 14 września 2017 r.:

1. otrzymał oświadczenie Powszechnej Kasy Oszczędności Banku Polskiego S.A. z siedzibą w Warszawie ("PKO BP") datowane na 12 września 2017 r. o wypowiedzeniu przez umowy limitu kredytowego wielocelowego zawartej pomiędzy PKO BP jako kredytodawcą a Spółką jako kredytobiorcą, o której Spółka informowała w raporcie bieżącym numer 06/2015 ("Umowa Kredytu PKO BP"). Termin wypowiedzenia Umowy Kredytu PKO BP wynosi 30 dni licząc od dnia następnego po dniu doręczenia oświadczenia o wypowiedzeniu, tj. od dnia 15 września 2017 r. Wysokość zadłużenia Spółki wobec PKO BP z tytułu Umowy Kredytu PKO BP na dzień 11.09.2017 r. wynosi 8.967.562,43 złotych;

2. powziął informację o zablokowaniu przez ING Bank Śląski S.A. ("ING") ze skutkiem natychmiastowym dostępności limitów kredytowych udostępnionych przez ING w ramach kredytów w rachunku bieżącym na rzecz Vistal Construction sp. z o.o. oraz Vistal Eko sp. z o.o.; oraz

3. otrzymał zawiadomienie Credit Agricole Bank Polska S.A. ("CABP") datowane na 13 września 2017 r. na gruncie umowy kredytu, o której Spółka informowała w raporcie bieżącym numer 34/2015 ("Umowa Kredytu CABP") o zamiarze zaliczania kwot otrzymywanych od dłużników Spółki na spłatę zadłużenia z tytułu Umowy Kredytu CABP po upływie 7 dni od dnia zawiadomienia. Zarząd informuje, że prowadzone są analizy co do charakteru i skuteczności prawnej tego zawiadomienia.

Ponadto, zarząd Spółki informuje, iż jest w trakcie prowadzenia rozmów z kluczowymi bankami finansującymi grupę kapitałową Spółki (w tym w szczególności PKO BP, ING oraz CABP) odnośnie warunków restrukturyzacji zadłużenia finansowego grupy kapitałowej Spółki i oczekiwań banków w tym zakresie. W ramach tego procesu, Spółka zaproponowała bankom zawarcie umowy o współpracy i toczą się rozmowy w tej sprawie.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz