VISTAL GDYNIA SA Zawarcie terminowych transakcji walutowych typu forward z ING Bank Śląski SA

25.08.2015, 17:35aktualizacja: 25.08.2015, 17:35

Raport bieżący 56/2015

Zarząd spółki Vistal Gdynia SA (Spółka) informuje, iż w dniu 25 sierpnia 2015 r. roku zawarł z ING Bank Śląski SA (Bank) terminowe transakcje sprzedaży waluty typu forward o poniższych parametrach:

874.650,00 EUR - kurs forward 4,2580 PLN - data zapadalności 29 kwietnia 2016 r.

907.350,00 EUR - kurs forward 4,2620 PLN - data zapadalności 19 maja 2016 r.

Tym samym Spółka od dnia zawarcia transakcji, o których informowała w raporcie bieżącym nr 50/2014 zawarła transakcje walutowe sprzedaży typu forward z Bankiem na łączną kwotę 3.408.000,00 EUR oraz 2.796.200,00 SEK.

Transakcją walutową o najwyższej wartości spośród wyżej wymienionych umów jest transakcja zawarta w dniu 25 sierpnia 2015 r. na sprzedaż waluty euro na kwotę 907.350,00 euro z kursem wymiany 4,2620 z terminem realizacji przypadającym na dzień 19 maja 2016 r.

Wartość zawartych transakcji terminowych z ING Bank Śląski SA przekracza 10% kapitałów własnych Emitenta i tym samym spełnia kryterium umowy znaczącej.

Jednocześnie Spółka informuje, iż wszystkie transakcje walutowe, o których mowa powyżej zostały zawarte w oparciu o przyjętą przez Spółkę politykę zabezpieczeń przed ryzykiem walutowym oraz dotyczą ekspozycji wynikającej z konkretnych kontraktów rozliczanych w walucie obcej.

Kontrakty terminowe zostały zawarte na warunkach rynkowych nieodbiegających od powszechnie stosowanych dla tego typu transakcji.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi zdz