VRChat nawiązuje partnerstwo z Anthos Capital w ramach rundy inwestycyjnej serii D

25.06.2021, 17:07aktualizacja: 25.06.2021, 17:12

Finansowanie pozwoli VRChat na rozwój i wzmocnienie społeczności VRChat.

SAN FRANCISCO--(BUSINESS WIRE)-- VRChat, platforma społecznościowa rzeczywistości wirtualnej (VR), która pozwala swoim użytkownikom tworzyć, publikować i eksplorować wirtualne światy wspólnie z ludźmi z całego świata, ogłosiła rundę inwestycyjną serii D o wartości 80 mln dolarów. Liderem tej rundy jest Anthos Capital wraz z uczestniczącymi inwestorami, m.in. Makers Fund i GFR Fund.

VRChat to czołowa platforma społecznościowa VR, która posiada miliony użytkowników, setki tysięcy światów i ponad 10 milionów unikalnych awatarów. To największa darmowa aplikacja VR w sklepie Steam i Oculus Rift, która może się pochwalić ponad 40 tysiącami równoczesnych użytkowników. Dzięki polu do kreatywności, jakie dają narzędzia VRChat, użytkownicy zamienili platformę w fenomen kulturowy ściśle związany z memami, wydarzeniami i kulturą internetu. Jest to również miejsce wirtualnych spotkań, organizacji internetowych wydarzeń i tworzenia społeczności.

„VRChat posiada dynamiczną, kreatywną i zaangażowaną społeczność, która odegrała kluczową rolę w kształtowaniu rozwoju tej platformy. Cieszymy się ze współpracy z naszymi partnerami inwestycyjnymi oraz możliwości dalszego rozwoju i przyspieszonego wspierania naszej społeczności” - powiedział Graham Gaylor, współzałożyciel i dyrektor generalny VRChat.

Inwestycja zapewni VRChat odpowiednie zasoby, by przyspieszyć rozwój ekonomii twórczości, której członkowie zyskają ulepszony system społecznościowy pozwalający na lepsze doświadczenia i ekspansję na inne platformy. Te usprawnienia przyczynią się do szybkiego rozwoju VRChat i pozwolą większej liczbie osób wejść do tego wirtualnego wszechświata.

„Z dumą nawiązujemy współpracę z VRChat, która nie zwalnia tempa, w jakim rewolucjonizuje świat platform społecznościowych. W miarę jak rozwija się rynek rzeczywistości wirtualnej, VRChat jest w doskonałej pozycji do znaczącego rozwoju i wzrostu jako czołowa platforma światów wirtualnych” - powiedział Brian Ames, dyrektor zarządzający Anthos Capital.

„Pełen pasji i utalentowany zespół VRChat tworzy najbardziej wciągającą platformę, która jest kształtowana przez twórców i stawia społeczność na pierwszym miejscu” - powiedział Jay Chi, wspólnik założyciel Makers Fund. „W Makers poszukujemy innowacyjnych spółek mających wspaniałych liderów; gorąco wierzymy w misję VRChat w zakresie dostarczania generowanych przez użytkowników światów VR i zbliżania do siebie ludzi z całego świata. Cieszymy się, że możemy towarzyszyć spółce VRChat w tej podróży”.

Aby poznać VRChat i dołączyć do społeczności odwiedź stronę https://hello.vrchat.com/.

VRChat rekrutuje! Odwiedź stronę kariera, aby aplikować.

VRChat

Założona w 2014 r. platforma VRChat oferuje olbrzymią kolekcję doświadczeń VR stworzonych przez użytkowników. Gracze mogą spotykać się z użytkownikami z całego świata i wspólnie z nimi zwiedzać i tworzyć światy. Platforma pozwala użytkownikom na personalizację doświadczenia VR, w tym tworzenie własnych awatarów, światów, gier, spotkań, wydarzeń i oferuje wiele innych możliwości. VRChat jest dostępny w sklepach Steam, Oculus Rift, Oculus Quest i VIVEPORT, a wkrótce pojawi się na innych platformach.

Wersja źródłowa informacji w portalu businesswire.com: https://www.businesswire.com/news/home/20210625005073/en/.

Źródło: VRChat

KONTAKT: