WarnerMedia w pełni przejmuje usługi marki HBO w hiszpańskojęzycznej Ameryce Łacińskiej i na Karaibach, w tym całą ofertę HBO, MAX, Cinemax i HBO Go

28.10.2019, 11:51aktualizacja: 28.10.2019, 11:51

Transakcja i nadchodzący serwis streamingowy nie obejmują obecnie Brazylii.

NOWY JORK -- (BUSINESS WIRE) -- Spółka WarnerMedia doszła do porozumienia dotyczącego zakupu mniejszościowych udziałów Ole Communications w HBO Ole Partners, spółce joint venture pomiędzy WarnerMedia i Ole Communications. Po zamknięciu transakcji WarnerMedia stanie się właścicielem 100% udziałów w usługach HBO, MAX, Cinemax i HBO Go w hiszpańskojęzycznych krajach Ameryki Łacińskiej i na Karaibach. Umowa nie ma obecnie wpływu na strukturę własnościową HBO Brasil Partners, innej spółki joint venture pomiędzy spółkami zarządzającymi HBO w Brazylii. WarnerMedia i Ole Communications będą nadal prowadzić podstawową działalność w zakresie dystrybucji kanałów w Ameryce Łacińskiej.

Finalizacja transakcji spodziewana jest po uzyskaniu stosownych pozwoleń prawnych. Od tego czasu HBO Ole Partners będzie podlegać Gerhardowi Zeilerowi, dyrektorowi ds. zarządzania przychodami WarnerMedia i prezesowi WarnerMedia International Networks.

„Cieszymy się z objęcia całości HBO Ole Partners, które zarządza jedną z czołowych abonamentowych sieci telewizyjnych typu premium w regionie. Transakcja pozwoli nam dostarczyć lokalną wersję nadchodzącego amerykańskiego serwisu streamingowego HBO Max dla widzów w hiszpańskojęzycznych krajach Ameryki Łacińskiej i na Karaibach - powiedział Zeiler. - Mamy również możliwość przejęcia działalności w Brazylii, ale w tym momencie nie podejmujemy kroków w tym kierunku. Jak już mówiliśmy, dodatkowe, bezpośrednie inwestycje w Brazylii nie są dla nas atrakcyjne ze względu na obecny stan niepewności regulacyjnej w tym kraju. Wspieramy bieżące wysiłki w kierunku zmiany prawa SeAC i wciąż liczymy na pozytywne rozwiązanie tej sprawy, które zapewni klarowne i przewidywalne ramy prawne sprzyjające inwestycjom i innowacjom w branży medialnej”.

„Partnerstwo z WarnerMedia w Ameryce Łacińskiej układa się doskonale. Jesteśmy dumni ze wspólnej pracy nad tworzeniem sieci pod marką HBO w tym regionie - powiedział Enrique Cusco, prezes i dyrektor generalny Ole Communications. - Z przyjemnością będziemy kontynuować naszą działalność w zakresie dystrybucji znakomitej oferty kanałów podstawowych na tym rynku, wśród których znalazły się Warner Channel oraz kanały w ramach ofert A+E Networks Latin America, NBCUniversal International Networks Spanish Latin America i Sony Pictures Entertainment”.

WarnerMedia i Ole Communications po raz pierwszy wprowadziły do tego regionu programy HBO, zakładając spółkę joint venture HBO Ole Partners w 1991 r., która jeszcze w tym samym roku uruchomiła hiszpańskojęzyczny kanał premium pod marką HBO. W 1994 r. w Brazylii uruchomiono wersję w języku portugalskim.

HBO Max

HBO Max to nowy serwis streamingowy, który zaoferuje wszystkim imponujące treści dostarczane bezpośrednio do klienta, od produkcji familijnych i adresowanych do małych dzieci, po tytuły dostosowane do zainteresowań dorosłej widowni w różnym wieku. Nowy serwis, osadzony w tradycji HBO i zainspirowany tworzonymi na tę platformę znakomitymi nagradzanymi produkcjami, zaoferuje bogatą kolekcję oryginalnych programów dostępnych tylko na tej platformie (Max Originals) oraz najlepsze produkcje z ogromnego katalogu uwielbianych przez widzów tytułów WarnerMedia.

WarnerMedia

WarnerMedia to czołowa spółka medialna działająca w branży rozrywkowej. Firma zajmuje się produkcją i dystrybucją treści popularnych i klasy premium przygotowanych przez utalentowanych twórców i dziennikarzy dla widzów za całego świata za pośrednictwem następujących marek konsumenckich: HBO, HBO Now, HBO Max, Warner Bros., TNT, TBS, truTV, CNN, DC Entertainment, New Line, Cartoon Network, Adult Swim, Turner Classic Movies i innych. WarnerMedia należy do AT&T Inc. (NYSE:T).

Ole Communications

Ole Communications to międzynarodowa spółka działająca w wielu mediach, będąca pionierem branży płatnej telewizji w Ameryce Łacińskiej. Do wspólnych przedsięwzięć spółki z innymi podmiotami należą A+E Networks Latin America, NBCUniversal International Networks Spanish Latin America, HBO Brasil Partners, IVC Networks i PlayGround Americas. Poprzez swoich partnerów, spółka zajmuje się dystrybucją czołowych marek płatnej telewizji w Ameryce Łacińskiej, takich jak A&E, AXN, History, H2, IVC, Lifetime, E! Entertainment, Studio Universal, Sony Channel, SyFy, Telemundo Internacional, Universal TV i Warner Channel. W celu wspierania wspólnych przedsięwzięć i strategicznych partnerów w całej Ameryce Łacińskiej Ole Communications, za pośrednictwem partnerów VC Medios, świadczy usługi przedstawicielstwa w zakresie sprzedaży reklam, jak również usługi nadawcze, językowe i produkcyjne.

Zobacz wersję źródłową informacji w serwisie businesswire.com: https://www.businesswire.com/news/home/20191025005467/en/

Źródło: WarnerMedia

KONTAKT: