WILBO SA zatwierdzenie układu przez zgromadzenie wierzycieli

29.10.2014, 16:24aktualizacja: 29.10.2014, 16:24

Raport bieżący 15/2014

W nawiązaniu do raportu bieżącego nr 14/2014 z dnia 2 września 2014 r. w sprawie zwołania zgromadzenia wierzycieli celem głosowania nad zawarciem układu w toczącym się postępowaniu upadłościowym Wilbo S.A. w upadłości układowej (Emitent) Zarząd Emitenta informuje, iż w dniu 29 października 2014 r. zgromadzenie wierzycieli zatwierdziło propozycje układowe w zakresie wskazanym w raporcie bieżącym nr 11/2013 z dnia 20 marca 2013 r.

W każdej z grup propozycje układowe uzyskały ponad 80% poparcia wierzycieli i tym samym w ramach zatwierdzonego układu:

- pierwszą grupę wierzycieli uwzględniającą wierzycieli do 30 tys. zł obejmuje redukcja odsetek w całości oraz spłata kwoty głównej w całości od zatwierdzenia układu w terminie 18 miesięcy;

- drugą grupę wierzycieli uwzględniającą wierzycieli z wierzytelnością powyżej 30 tys. zł obejmuje redukcja odsetek w całości oraz spłata kwoty głównej po redukcji o 40% w 10 ratach co 6 miesięcy przez 5 lat.

Jednocześnie wobec pozytywnego wyniku głosowania sędzia-komisarz zawiadomił o terminie rozprawy w przedmiocie rozpoznania układu przez sąd Rejonowy Gdańsk-Północ Wydział VI Gospodarczy, który przypada na dzień 12 listopada 2014 r. O wyniku rozprawy Spółka poinformuje odrębnym raportem bieżącym.

W ocenie Zarządu Emitenta pozytywny wynik głosowania zgromadzenia wierzycieli stanowi potwierdzenie słuszności podejmowanych działań w zakresie optymalizacji działalności Emitenta, a docelowo, zatwierdzenie przez sąd układu (wydanie oraz uprawomocnienia się postanowienia sądu w tej sprawie) zwiększy wiarygodność Emitenta i pozwoli na zawieranie kontraktów z dużymi sieciami obecnymi w krajach Unii Europejskiej. Dodatkowo zawarcie układu skutkować będzie zwiększeniem dostępności finansowania działalności Emitenta, co jest kluczowe m.in. z punktu widzenia możliwości zwiększenia wolumenu produkcji.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi abs/