Wirtualna impreza UMKM EXPO(RT) BRIlianpreneur 2021 - 500 wyróżnionych małych i średnich przedsiębiorstw wchodzi na rynek światowy

19.11.2021, 09:06aktualizacja: 19.11.2021, 09:14

DŻAKARTA, Indonezja, 19 listopada 2021 r. /PRNewswire/ - Po sukcesie, jaki odniosła ta impreza dwa lata z rzędu, Bank Rakyat Indonesia (BRI) w dniach 9-16 grudnia 2021 r. organizuje wirtualne targi UMKM EXPO(RT) BRIlianpreneur 2021., angażując 500 małych i średnich przedsiębiorstw do zaprezentowania swoich produktów w formie elektronicznej.

Sunarso, prezes BRI podkreślił: „W tym roku skupiamy się na dopasowywaniu się do potrzeb rynku, kierując wydarzenie do ponad 105 kupców z 30 krajów. Dzięki temu MŚP mogą rozszerzyć swój zasięg rynkowy na poziom międzynarodowy i zwyciężać w światowej konkurencji”.

Podczas UMKM EXPO(RT) BRIlianpreneur 2021 zaprezentowane zostaną najwyższej jakości produkty eksportowe Indonezji z sektorów charakteryzujących się bogactwem indonezyjskiego dziedzictwa i kultury. Należą do nich żywność i napoje (F&B), moda, akcesoria i uroda oraz wystrój wnętrz i rzemiosło. Jak podaje Główny Urząd Statystyczny, oczekuje się, że wspomniane gałęzie gospodarki, w szczególności F&B i moda, będą miały znaczący wkład w wartość eksportu Indonezji, która w sierpniu 2021 r. wyniesie 20,36 mld USD, co stanowi wzrost o 21,75% w porównaniu z lipcem 2021 r.

W tym roku konferencja UMKM EXPO(RT) BRIlianpreneur 2021 będzie w całości dostępna online, wraz z sesją dopasowywania firm, która odbędzie się w dniach 13-15 grudnia 2021 r. Po sukcesie pozyskania 74 kontraktów z 24 krajów na kwotę 57,5 mln USD w zeszłym roku, BRI zamierza w tym roku osiągnąć jeszcze ambitniejszy cel, szacując potencjalną wartość transakcji na 65 mln USD.

Cel ten jest możliwy do osiągnięcia dzięki obecnym uczestnikom, w tym CV Pelangi Nusantara (Pelanusa), przemysłowi rodzimemu, który powstał jako społeczność kobiet w 2012 roku. Od tego czasu Pelanusa eksportuje swoje wysokiej jakości produkty za granicę, m.in. do Japonii, Malezji i Wietnamu.

„BRIlianpreneur pozwala nam na wzmocnienie naszej sieci ponad 20 grup wybitnych rzemieślników w całym kraju, zmieniając nasz sposób myślenia, aby działać jeszcze sprawniej w obszarze cyfrowym. Poprzez wyroby rzemieślnicze na bazie tkanin odpadowych, takie jak dekoracje do domu, chcemy zachować lokalne dziedzictwo Indonezji” – powiedział Endahing Noor Suryanti, właściciel Pelanusa.

Kolejnym uczestnikiem projektu jest Mutiara Handicraft, firma z sektora MŚP, której celem jest wsparcie społeczności osób niepełnosprawnych. Produkuje ona patchworkowe i oparte na odpadach rękodzieło, takie jak wycieraczki i koce, charakteryzujące się konkurencyjnymi cenami i kolorowymi wzorami.

Program obejmuje również inspirujące dyskusje prowadzone przez ekspertów i wybitnych mówców, wirtualne expo, expo 3D, wirtualną podróż, warsztaty majsterkowania oraz nagrody dla MŚP.

W celu przyłączenia się do procesu dopasowywania przedsiębiorstw potencjalni nabywcy mogą już teraz zarejestrować się online i pobrać katalog www.brilianpreneur.com/umkm/

Więcej informacji na temat wydarzenia i rejestracji można znaleźć na stronie www.brilianpreneur.com.

Materiał zdjęciowy - https://mma.prnewswire.com/media/1691730/BRILianpreneur_2021_R1.jpg

Źródło: PT Bank Rakyat Indonesia Tbk (BRI)

Źródło informacji: PR Newswire

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE