World Refining Association informuje: 51,7% ankietowanych za największe wyzwanie dla przemysłu rafineryjno-petrochemicznego uznaje konkurencję na globalnym rynku

30.07.2013, 19:21aktualizacja: 30.07.2013, 19:21

Rafinerie, producenci naftowi, wykonawcy EPC i usługodawcy z branży dzielą się swoimi poglądami na temat przetwórstwa i dystrybucji ropy naftowej na terenie Europy Środkowo-Wschodniej.

LONDYN - (BUSINESS WIRE) - organizacja World Refining Association (Światowe Stowarzyszenie Przemysłu Rafineryjnego) przeprowadziła ankietę wśród 173 firm aktywnych na rynku petrochemicznym Europy Środkowo-Wschodniej, takich jak: OMV Petrom, SOCAR czy BP Refining and Petrochemicals. Poniżej przedstawiamy niektóre z najważniejszych wniosków z ankiety:

Co uznają Państwo za największe wyzwanie dla działalności swojej firmy?

Jako główne wyzwanie aż 51,7% ankietowanych wymieniło konkurencję na globalnym rynku. Jeden z respondentów zasugerował rozwiązanie tego problemu: "Przemysł rafineryjno-petrochemiczny w Europie Środkowo-Wschodniej będzie musiał przygotować się do ewentualnej obsługi nowych surowców, a także zwiększyć swoje zasoby, przede wszystkim poprzez integrację i usprawnienia technologiczne". Sektor stara się także wdrożyć rozwiązania służące poprawie wydajności energetycznej, korzystając w tym celu z usług doradztwa.

Z jakich rozwiązań korzysta Państwa firma, aby sprostać wyzwaniom?

33,3% ankietowanych przyznało, że priorytetem jest dla nich poprawa efektywności energetycznej zakładów rafineryjnych. "Rozwiązania ukierunkowane na poprawę efektywności energetycznej nieustannie znajdują się w centrum zainteresowania - zarówno w przypadku nowych projektów, jak i w ramach poprawy wyników w perspektywie krótkoterminowego zwrotu nakładów" - powiedział jeden z ankietowanych.

Jakie działania podejmuje Państwa firma, aby zwiększyć swoje możliwości produkcyjne?

70,2% rafinerii jest na etapie uruchamiania instalacji przetwarzających ciężkie frakcje ropy naftowej, co ma zwiększyć ich możliwości produkcyjne. Ponadto 60% producentów produktów naftowych pracuje obecnie nad własnymi technologiami. Jeden z ankietowanych stwierdził, że "aby zwiększyć swoje możliwości produkcyjne, wiele firm buduje teraz nowe zakłady".

Więcej informacji można znaleźć w pełnym sprawozdaniu z ankiety dostępnym do pobrania

Ankietę przeprowadzono przed zbliżającą się XVI doroczną konferencją dla przemysłu rafineryjno-petrochemicznego z Europy Środkowo-Wschodniej, która odbędzie się w Warszawie w dniach 15 - 17 października b.r. Jest to jedyna konferencja w regionie poświęcona przetwórstwu i dystrybucji ropy naftowej. Więcej informacji można uzyskać pod adresem: http://www.wraconferences.com/cee.

KONTAKT:

The World Refining Association:

Melanie Botting

tel. +44 (0)20 384 8015