Xinhua Silk Road: konferencja promująca handel między Shenzhen a Madrytem, podpisanie umów na realizację 13 projektów inwestycyjnych

22.03.2023, 14:31aktualizacja: 22.03.2023, 14:43

PR Newswire/Xinhua Silk Road

PEKIN, 22 marca 2023 r. /PRNewswire/ -- W Madrycie, stolicy Hiszpanii, odbyła się niedawno Konferencja Współpracy i Wymiany Gospodarczej i Handlowej Chiny (Shenzhen) - Hiszpania (Madryt), której gospodarzem był samorząd miasta Shenzhen.

Podczas imprezy podpisano 13 projektów współpracy w dziedzinie handlu, nowoczesnych pojazdów zasilanych energią odnawialną, komunikacji, finansów, sportu i innych, których wartość inwestycji wynosi około 1 miliarda euro.

W ostatnich latach w chińsko-hiszpańskich stosunkach gospodarczych i handlowych odnotowano znaczne postępy. Poziom wymiany towarowej między Chinami a Hiszpanią po raz pierwszy w 2022 roku przekroczył 50 miliardów dolarów amerykańskich, utrzymując wysoką dynamikę rozwoju.

Qin Weizhong, burmistrz Shenzhen, wyraził nadzieję na wszechstronne wzmocnienie pragmatycznej współpracy między obiema stronami w zakresie inwestycji i handlu, innowacji naukowych i technologicznych oraz innych dziedzin, a także na ustawiczne rozszerzanie kooperacji w zakresie kultury, turystyki, sportu i innych dziedzin w celu osiągnięcia wzajemnych i obustronnych korzyści.

Laura Jarillo, D.D.G. Azji, Europy spoza Unii Europejskiej i Oceanii zaznaczyła, że Hiszpania jest liderem w dziedzinie energii odnawialnej, ochrony środowiska, przemysłu samochodowego i innych branż, a w Chinach działają obecnie setki hiszpańskich spółek w branży konsumenckiej, usługowej, przemysłowej i technologicznej. Jednocześnie wiele wiodących przedsiębiorstw z Shenzhen przybyło do Hiszpanii, aby dokonać inwestycji. Wierzy ona, że to spotkanie o charakterze integracyjnym pomoże obu stronom w nawiązaniu bliższej współpracy.

Oryginalny link: https://en.imsilkroad.com/p/333298.html

Zdjęcia - https://mma.prnewswire.com/media/2037923/Shenzhen.jpg