Xinhua: w Chengdu odbyły się 11. Targi Promocji Inwestycji w Zachodnich Chinach, zakończone podpisaniem 758 projektów

20.09.2021, 08:45aktualizacja: 20.09.2021, 08:48

CHENGDU, Chiny, 17 września 2021 r. /PRNewswire/ -- Według Xinhua, Nowa Era Chin, Nowe Możliwości dla Chin Zachodnich. Po południu 16 września w Chengdu, w prowincji Syczuan, odbyły się 11. Targi Promocji Inwestycji w Chinach Zachodnich oraz Ceremonia Podpisania Umów Dotyczących Projektów Współpracy Gospodarczej (zwane dalej „11. Targami Promocji Inwestycji w Chinach Zachodnich”).

Po przeprowadzeniu wstępnych negocjacji, w ramach Targów Promocji Inwestycji Chin Zachodnich podpisano 758 projektów współpracy z inwestorami krajowymi i zagranicznymi. Wśród nich, 11 reprezentatywnych projektów wytypowanych przez wszystkie strony, zostało podpisanych bezpośrednio podczas targów. W celu dalszego rozpowszechniania nowych możliwości rozwoju zachodnich Chin oraz promowania krajowych i zagranicznych przedsiębiorstw, które koncentrują się na regionie zachodnim, wchodzą do niego i tam inwestują, odpowiednie zachodnie prowincje (powiaty, gminy) oraz Korpus Produkcyjno-Budowlany Xinjiang skoncentrowały się na charakterystycznych, lokalnych, atrakcyjnych gałęziach przemysłu oraz strategicznych, rozwijających się branżach, jak również na kluczowych obszarach infrastruktury i istotnych reformach, oraz uruchomiły 2 445 projektów inwestycyjnych w celu przyciągnięcia inwestycji zagranicznych o łącznej wartości ponad 4,3 bln juanów.

Projekty podpisane w Syczuanie na Międzynarodowych Targach Zachodnich Chin wyróżniają się trzema głównymi cechami. Przede wszystkim, nowoczesne projekty przemysłowe „5+1” stały się głównym celem inwestycji. Wśród zakontraktowanych projektów 49,8% całkowitej wartości stanowiły nowoczesne projekty przemysłowe „5+1” z zakresu informacji elektronicznej, produkcji sprzętu, żywności i napojów, nowoczesnych materiałów, energii i przemysłu chemicznego oraz gospodarki cyfrowej, które były przedmiotem zainteresowania inwestorów. Tymczasem prywatne przedsiębiorstwa stały się głównym motorem inwestycji. Wśród przedsiębiorstw inwestujących w Syczuanie tym razem, wartość nakładów inwestycyjnych przedsiębiorstw prywatnych stanowiła 81,3% całkowitej wartości umowy. Relatywnie wysoki udział stanowiły znaczące projekty inwestycyjne. Zakontraktowana liczba projektów o wartości inwestycji od 1 do 3 mld juanów stanowiła 29,4% całości, natomiast kwota projektów o wartości inwestycji powyżej 3 mld juanów, odpowiadała 36,5% całości.

Jak poinformowano, Międzynarodowe Targi Zachodnich Chin stanowią ważną platformę promocji inwestycji zbudowaną przez Chiny w regionie zachodnim. Oprócz organizacji 11. Międzynarodowych Targów Zachodnich Chin, na targach tych odbył się również szereg działań promujących inwestycje.

Źródło: Xinhua

Źródło informacji: PR Newswire