ZAKŁADY MAGNEZYTOWE ROPCZYCE SA (26/2018) Realizacja zamiaru połączenia ZM "ROPCZYCE" S.A. ze spółką zależną ZM SERVICE Sp. z o.o.

11.05.2018, 17:09aktualizacja: 11.05.2018, 17:09

Raport bieżący z plikiem 26/2018

Podstawa prawna: Art. 17 ust. 1 MAR - informacje poufne.

Zarząd Zakładów Magnezytowych "ROPCZYCE" S.A. ("Spółka") przekazuje do publicznej wiadomości informację, iż realizując podjętą w dniu 2 czerwca 2016 roku (RB 23/2016) decyzję o zamiarze połączenia ("Połączenie") spółki Zakłady Magnezytowe "ROPCZYCE" S.A. z siedzibą w Warszawie ("Spółka Przejmująca") ze spółką zależną ZM SERVICE Sp. z o.o. z siedzibą w Ropczycach, w której Zakłady Magnezytowe "ROPCZYCE" S.A. posiadają 100% udziałów ("Spółka Przejmowana"), zwanymi dalej łącznie "Spółkami", w wyniku zakończenia prac nad opracowaniem koncepcji ww. procesu w dniu dzisiejszym uzgodniono i podpisano przez Zarządy Spółek plan połączenia.

Połączenie ma na celu restrukturyzację i uproszczenie struktury organizacyjnej Grupy Kapitałowej. Połączenie pozwoli na ściślejsze dostosowanie zakresu realizacji usług związanych z utrzymaniem ruchu urządzeń produkcyjnych emitenta świadczonych przez spółkę ZM SERVICE Sp. z o.o., do planowanego zwiększania skali działalności. Ponadto zcentralizowanie realizowanych procesów i funkcji w sferze zabezpieczenia produkcji wpłynie na usprawnienie procesu zarządzania.

Połączenie będzie realizowane zgodnie z art. 492 §1 pkt 1) Kodeksu spółek handlowych, tj. poprzez przeniesienie całego majątku Spółki Przejmowanej na Spółkę Przejmującą. Mając na uwadze fakt, iż Spółka Przejmująca posiada wszystkie udziały w kapitale zakładowym Spółki Przejmowanej, Połączenie na podstawie art. 515 § 1 Kodeksu spółek handlowych nastąpi bez zmiany statutu Spółki Przejmującej i bez podwyższenia jej kapitału zakładowego.

Zgodnie z art. 14 pkt. 5 ustawy z dnia 16 lutego 2007 roku o ochronie konkurencji i konsumentów przedmiotowe Połączenie nie podlega zgłoszeniu zamiaru koncentracji Prezesowi Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów, gdyż Spółki uczestniczące w Połączeniu należą do tej samej Grupy Kapitałowej.

W załączeniu Zarząd Spółki przekazuje plan połączenia sporządzony zgodnie z art. 492 § 1 Kodeksu spółek handlowych, wraz z dołączonymi dokumentami, o których mowa w art. 499 § 2 Kodeksu spółek handlowych.

O realizacji procesu Połączenia Spółka będzie informować w drodze kolejnych raportów bieżących.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz