Pobierz materiał i Publikuj za darmo
Współczesne ryby w puszce dalekie od PRL-u
Ryby w puszce, mimo że często kojarzą się z biwakami, stanowią dziś wartościowy element codziennej diety Polaków. Aż 44% badanych uważa je za równie wartościowe jak świeże ryby, doceniając także ich zdrowotne walory, łatwość w przechowywaniu i przygotowywaniu. Według badań ryby w puszce kojarzą się współczesnym konsumentom głównie z długim terminem przydatności do spożycia, łatwym przechowywaniem, wygodą i łatwością przygotowania. Ponad 8 na 10 osób uważa je za prosty sposób na szybki posiłek.
Zaskakująca prawda o wartościach odżywczych
Niewielka zawartość witamin i składników odżywczych to jeden z najbardziej rozpowszechnionych stereotypów o rybach w puszkach. Badania pokazują jednak, że już 62% Polaków postrzega te produkty jako zdrowy element codziennej diety. 72% Polaków uważa je za cenne źródło omega-3, a 66% jako produkt wysokobiałkowy. Jak zauważa dr Damian Parol, doktor nauk o zdrowiu, dietetyk i psychodietetyk:
„Warto zwrócić uwagę, że ryby w puszcze są cennym produktem z psychodietetycznego punktu widzenia. Ludzie mają tendencję do wybierania rozwiązań łatwych i szybkich, stąd ogromna popularność żywności wysokoprzetworzonej, gotowej do bezpośredniego spożycia. Ryby w puszkach również są prostym posiłkiem, ale w przeciwieństwie do produktów wysokoprzetworzonych, są zdrowe i pełne wartości odżywczych”.
Niebezpieczeństwa, które… nie czyhają w puszce
Mimo szerokiej wiedzy o korzyściach zdrowotnych ryb, wielu Polaków nadal nie ma pewności co do bezpieczeństwa ryb dostępnych na rynku. Obawy o potencjalne zanieczyszczenia ryb w puszce zgłasza 46% respondentów - podobnie jak w przypadku ryb świeżych (49%). Połowa badanych nie wie, czy produkty z kategorii ryb w puszkach mogą zawierać metale ciężkie czy dużą ilość substancji konserwujących. Jak tłumaczą eksperci, w rzeczywistości pojawiające się obawy nie znajdują podparcia w faktach. Badania pokazują z drugiej strony, że dwóch na trzech Polaków uważa ryby w puszce za bezpieczne dla zdrowia.
„Główną ochroną dla konsumentów są restrykcyjne przepisy - wszystkie surowce rybne sprzedawane w Unii Europejskiej są dokładnie badane i muszą spełnić restrykcyjne wymogi dotyczące poziomu zanieczyszczeń, w tym metali ciężkich. Nie należy się również bać substancji konserwujących - długi termin przydatności do spożycia nie wynika z zawartości chemicznych dodatków, a procesu produkcji, który obejmuje sterylizację i hermetyczne zamknięcie. Utarte określenie „konserwa” w rzeczywistości nie ma związku z zawartością konserwantów. Sam proces konserwacji zabezpiecza wartości odżywcze” - wyjaśnia Danuta Łukaszewicz, manager ds. żywnościowych regulacji prawnych w firmie Graal.
Ryby w puszce stałym elementem diety
Ryby w puszce nie są dziś wyłącznie elementem biwakowego menu. Jak pokazuje najnowszy raport, Polacy jedzą ryby w puszce regularnie, często i w różnych formach. Aż 70% Polaków spożywa je na kolację, a 41% - na śniadanie. Dla 28% Polaków to sposób na przekąskę. Badani najczęściej jedzą je prosto z puszki (54%). Co najmniej raz w tygodniu po produkty z tej kategorii sięga aż 35% respondentów. To niemal tyle samo, co w przypadku świeżych ryb i nieco więcej w porównaniu do ryb mrożonych i wędzonych.
Polacy jedzą ryby chętnie. Jest jednak „ale”
Aż 8 na 10 osób jedzących ryby w różnych formach robi to chętnie, a nie z przymusu. Odsetek ten jest większy w przypadku seniorów (89%) niż przedstawicieli pokolenia Z (62%).
„Badania od lat wskazują, że Polacy spożywają zbyt mało ryb. A te są bardzo cennym produktem w naszej diecie. Unikalną cechą ryby jest obecność w nich kwasów omega-3: EPA i DHA - co cieszy, wyniki raportu wskazują, że konsumenci zdają sobie z tego sprawę. Kwasy omega-3 pochodzące z ryb są tak ważne, ponieważ nie ma ich w żadnym innym konwencjonalnie spożywanym produkcie” - tłumaczy dr Damian Parol.
Na polskich stołach króluje makrela
Jak pokazuje raport Zapuszkowani: Polacy w sieci mitów o jedzeniu ryb, największą popularnością wśród badanych cieszą się makrela i śledź. Gatunki te wybiera kolejno 64% i 57% badanych. Podium zamyka łosoś, po którego sięga 53% Polaków - jest on jednak ulubionym gatunkiem ryby wśród przedstawicieli pokolenia Z. Nie zawsze jednak konsumenci jedzą ryby tak często, jakby tego chcieli. Dla 41% z nich główną przeszkodą jest wysoka cena. Barierą okazują się również ości i trudności w jedzeniu (29%) oraz nieprzyjemny zapach (16%).
O badaniu
Badanie zostało przeprowadzone w listopadzie 2025 r. przez SW Research na zlecenie marki Graal metodą CAWI (ankieta online) na reprezentatywnej próbie 1018 dorosłych Polaków.
Źródło informacji: Graal
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
| Data publikacji | 08.12.2025, 11:03 |
| Źródło informacji | Graal |
| Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Pozostałe z kategorii
-
Te święta Bożego Narodzenia będą miały żółty kolor: cytryna z Syrakuz ChOG debiutuje w polskiej i rumuńskiej telewizji
Po raz pierwszy cytryna z Syrakuz ChOG pojawia się w głównych stacjach telewizyjnych w Polsce i Rumunii: 30 dni intensywnych reklam przyniesie żółty kolor z regionu Morza Śródziemnego i zapach Sycylii w najjaśniejsze tygodnie roku.- 08.12.2025, 10:43
- Kategoria: Biznes i finanse
- Źródło: GlobeNewswire
-
Image
Huawei nagradza czołowych tureckich deweloperów i projektantów podczas gali nagród w Stambule
- 08.12.2025, 09:42
- Kategoria: Biznes i finanse
- Źródło: PR Newswire
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘ