ZESPÓŁ ELEKTROWNI PĄTNÓW-ADAMÓW-KONIN SA Informacja o transakcjach osób mających dostęp do informacji poufnych

06.06.2015, 01:53aktualizacja: 06.06.2015, 01:53

Raport bieżący 12/2015

Zespół Elektrowni Pątnów-Adamów-Konin S.A. ("Spółka") informuje, że w dniu 5 czerwca 2015 roku Spółka otrzymała od Pana Zygmunta Solorza-Żak, Przewodniczącego Rady Nadzorczej Spółki, zawiadomienie o zawarciu przez osoby blisko z nim związane transakcji dotyczącej akcji Spółki o następującej treści:

"W związku z pełnieniem przeze mnie funkcji Przewodniczącego Rady Nadzorczej spółki Zespół Elektrowni "Pątnów-Adamów-Konin" S.A. ("Spółka"), działając zgodnie z art. 160 ustawy z dnia 29 lipca 2005 roku o obrocie instrumentami finansowymi (t.j. Dz.U. z 2014 r., Nr 94; "Ustawa o Obrocie"), niniejszym zawiadamiam o zawartych transakcjach dotyczących akcji Spółki:

• Transakcja 1

zawarta w dniu 2 czerwca 2015 r. pomiędzy Argumenol Investment Company Limited, spółką założoną zgodnie z prawem cypryjskim z siedzibą w Nikozji na Cyprze, adres: Kostaki Pantelidi 1, 1010 Nikozja, zarejestrowaną w rejestrze prowadzonym przez Ministerstwo Handlu, Przemysłu oraz Turystyki Wydział Rejestracji Spółek oraz Syndyków Masy Upadłości w Nikozji pod numerem HE 286549 ("Argumenol") oraz IPOPEMA 116 Fundusz Inwestycyjny Zamknięty Aktywów Niepublicznych z siedzibą w Warszawie, adres: ul. Próżna 9, 00-107 Warszawa, wpisany do rejestru funduszy inwestycyjnych przez Sąd Okręgowy w Warszawie, VII Wydział Cywilny Rejestrowy pod numerem RFi 1085 ("Fundusz I") będącymi osobami blisko ze mną związanymi w rozumieniu art. 160 ust. 2 pkt 4 Ustawy o Obrocie na podstawie, której Argumenol przeniósł na rzecz Funduszu I, tytułem opłacenia certyfikatów inwestycyjnych serii B Funduszu I, 4.500.000 (słownie: cztery miliony pięćset tysięcy) akcji zwykłych na okaziciela serii A Spółki. Transakcja została zawarta poza rynkiem regulowanym z zastosowaniem kursu za jedną akcję Spółki wynoszącego 23,82 złotych.

• Transakcja 2

zawarta w dniu 3 czerwca 2015 r. pomiędzy Argumenol oraz Trigon XIX Fundusz Inwestycyjny Zamknięty z siedzibą w Warszawie, adres: ul. Puławska 2, 02-566 Warszawa, wpisany do rejestru funduszy inwestycyjnych przez Sąd Okręgowy w Warszawie, VII Wydział Cywilny Rejestrowy pod numerem RFi 1144 ("Fundusz II") będących osobami blisko ze mną związanymi w rozumieniu art. 160 ust. 2 pkt 4 Ustawy o Obrocie na podstawie, której Argumenol przeniósł na rzecz Funduszu II, tytułem opłacenia certyfikatów inwestycyjnych serii B Funduszu II, 4.992.270 (słownie: cztery miliony dziewięćset dziewięćdziesiąt dwa tysiące dwieście siedemdziesiąt) akcji zwykłych na okaziciela serii A ZE PAK. Transakcja została zawarta poza rynkiem regulowanym z zastosowaniem kursu za jedną akcję Spółki wynoszącego 23,10 złotych.

W wyniku zawarcia Transakcji 1 i Transakcji 2 nie uległ zmianie posiadany przeze mnie pośrednio udział w ogólnej liczbie głosów w Spółce. Zmieniły się natomiast informacje o osobach blisko ze mną związanych w rozumieniu art. 160 ust. 2 pkt 4 Ustawy o Obrocie, które bezpośrednio posiadają akcje Spółki.

Przed zawarciem Transakcji 1 i Transakcji 2 posiadałem pośrednio łącznie 26.200.867 akcji zwykłych Spółki stanowiących 51,55% kapitału zakładowego Spółki, uprawniających do wykonywania 26.200.867 głosów na walnym zgromadzeniu Spółki, stanowiących 51,55% ogólnej liczby głosów w Spółce, na które składały się: (a) 196.560 akcji zwykłych Spółki stanowiących 0,39% kapitału zakładowego Spółki, uprawniających do wykonywania 196.560 głosów na walnym zgromadzeniu Spółki, stanowiących 0,39% ogólnej liczby głosów w Spółce, posiadane przez Elektrim S.A. z siedzibą w Warszawie; (b) 592.533 akcji zwykłych Spółki stanowiących 1,16% kapitału zakładowego Spółki, uprawniających do wykonywania 592.533 głosów na walnym zgromadzeniu Spółki, stanowiących 1,16% ogólnej liczby głosów w Spółce posiadane przez Embud Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie; (c) 25.411.774 akcji zwykłych Spółki stanowiących 50,00% kapitału zakładowego Spółki, uprawniających do wykonywania 25.411.774 głosów na walnym zgromadzeniu Spółki, stanowiących 50,00% ogólnej liczby głosów w Spółce posiadane przez Argumenol.

Aktualnie, po zawarciu Transakcji 1 i Transakcji 2, posiadam pośrednio taką samą liczbę akcji Spółki, tj. 26.200.867 akcji zwykłych Spółki stanowiących 51,55% kapitału zakładowego Spółki, uprawniających do wykonywania 26.200.867 głosów na walnym zgromadzeniu Spółki, stanowiących 51,55% ogólnej liczby głosów w Spółce, przy czym na tę liczbę akcji Spółki składają się: (a) 196.560 akcji zwykłych Spółki stanowiących 0,39% kapitału zakładowego Spółki, uprawniających do wykonywania 196.560 głosów na walnym zgromadzeniu Spółki, stanowiących 0,39% ogólnej liczby głosów w Spółce, posiadane przez Elektrim S.A. z siedzibą w Warszawie; (b) 592.533 akcje zwykłe Spółki stanowiące 1,16% kapitału zakładowego Spółki, uprawniające do wykonywania 592.533 głosów na walnym zgromadzeniu Spółki, stanowiące 1,16% ogólnej liczby głosów w Spółce posiadane przez Embud Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie; (c) 4.500.000 akcji zwykłych Spółki stanowiących 8,85% kapitału zakładowego Spółki, uprawniających do wykonywania 4.500.000 głosów na walnym zgromadzeniu Spółki, stanowiących 8,85% ogólnej liczby głosów w Spółce posiadanych przez Fundusz I; (d) 4.992.270 akcji zwykłych Spółki stanowiących 9,82% kapitału zakładowego Spółki, uprawniających do wykonywania 4.992.270 głosów na walnym zgromadzeniu Spółki, stanowiących 9,82% ogólnej liczby głosów w Spółce posiadanych przez Fundusz II; (e) 15.919.504 akcje zwykłe Spółki, stanowiące 31,32% kapitału zakładowego Spółki, uprawniające do wykonywania 15.919.504 głosów na walnym zgromadzeniu Spółki, stanowiące 31,32% ogólnej liczby głosów posiadane przez Argumenol.

Fundusz I i Fundusz II są funduszami inwestycyjnymi zamkniętymi, w których przed i po Transakcji 1 i Transakcji 2, przez swoje podmioty zależne, posiadałem i nadal posiadam wszystkie certyfikaty inwestycyjne. Poza wymienionymi powyżej podmiotami, nie istnieją inne podmioty zależne ode mnie posiadające akcje Spółki.

Niniejszym wyrażam zgodę na przekazywanie przez Spółkę danych osobowych w wykonaniu obowiązku, o którym mowa w 160 ust. 4 Ustawy o Obrocie.".

Podstawa prawna: art. 160 ust. 4 Ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi zdz