Zlecone: Bank PKO Bank Polski wybrał Gemalto jako partnera w pierwszym na polskim rynku projekcie masowego wydawnictwa zbliżeniowych kart płatniczych EMV

01.12.2010, 10:30aktualizacja: 01.12.2010, 10:30

AMSTERDAM - (BUSINESS WIRE) - Firma Gemalto (Euronext NL0000400653 GTO), lider w dziedzinie systemów zabezpieczeń cyfrowych, ogłasza, że została wybrana przez PKO Bank Polski S.A. jako dostawca w projekcie migracji całego portfela kart debetowych Visa klientów indywidualnych z technologii paska magnetycznego bezpośrednio na karty zbliżeniowe EMV. PKO Bank Polski to największa instytucja finansowa w Polsce, obsługująca ponad 8,5 miliona klientów i posiadająca największą sieć sprzedaży - 1211 oddziałów oraz 1938 agencji na terenie całego kraju. Wdrażanie projektu na masową skalę rozpoczęło się we wrześniu 2010 roku. PKO Bank Polski planuje wydać swoim klientom ok. 6,5 miliona kart Visa payWave do końca 2011 roku.

PKO Bank Polski jest pierwszym polskim bankiem, który wymieni cały swój portfel kart płatniczych na karty zbliżeniowe, wyznaczając tym samym kierunek rozwoju wydawnictwa kart w nowej technologii w Polsce. Firma Gemalto zapewnia bankowi wsparcie przez cały czas realizacji projektu, bazując na swoich globalnych doświadczeniach z zakończonych sukcesem wdrożeń zarówno kart EMV, jak i zbliżeniowych kart EMV.

Masowe wdrożenie kart Visa payWave to element strategii Banku, polegającej na oferowaniu swoim klientom innowacyjnych produktów oraz rozwoju obrotu bezgotówkowego w Polsce. Dodatkowo, poza bezpieczeństwem wynikającym ze standardu EMV, karta stanowi również nowe, proste narzędzie płatnicze przy zakupach do limitu kwotowego 50 PLN (12,5 EUR, 17 USD). Klienci PKO Banku Polskiego będą mogli dokonywać szybkich i wygodnych płatności kartą zbliżeniową w tysiącach punktów sprzedaży, takich jak centra handlowe, restauracje szybkiej obsługi, kina, księgarnie czy apteki.

"Potrzebowaliśmy niezawodnego partnera, który w tak krótkim czasie pomógłby nam wdrożyć projekt na tak dużą skalę, i który miałby potwierdzone doświadczenie w zakresie kart zbliżeniowych EMV, a także silną pozycję na polskim rynku - skomentowała Katarzyna Sosin, dyrektor Centrum Kart Kredytowych i Operacji Kartowych PKO Banku Polskiego. - Zespół Gemalto z powodzeniem stawił czoła temu ogromnemu wyzwaniu. Dzięki najwyższej klasy usługom świadczonym przez Gemalto udało nam się sprawnie rozpocząć proces migracji".

"Gemalto jest dumne ze współpracy z PKO Bankiem Polskim w tym pierwszym projekcie masowego wdrożenia kart zbliżeniowych w Polsce, realizowanym przy efektywnym zastosowaniu najlepszych światowych praktyk popartych wieloletnim doświadczeniem i wykorzystaniu naszego potężnego potencjału produkcyjnego - dodał Philippe Cambriel, wiceprezes Zarządu Gemalto. - Bezkonkurencyjne doświadczenie Gemalto we wdrażaniu kart z podwójnym interfejsem na terenie Azji, Europy oraz Ameryki Północnej i Południowej, jest kluczem dla zapewnienia pełnego sukcesu wdrożenia projektu Visa payWave w banku PKO BP".

Informacje o firmie Gemalto

Gemalto (Euronext NL 0000400653 GTO) jest liderem w dziedzinie cyfrowych systemów bezpieczeństwa. W roku 2009 obroty przedsiębiorstwa sięgnęły 1,65 mld EUR. Firma działa poprzez sieć ponad 75 biur, centrów serwisowych, laboratoriów badawczych zlokalizowanych w 41 krajach świata i zatrudnia około 10 tys. osób.

Gemalto funkcjonuje w centrum coraz bardziej rozwijającego się społeczeństwa cyfrowego. Wolność w komunikacji, podróżach, zakupach, bankowości, rozrywce i pracy w każdym miejscu, i o każdej porze stała się integralną, naturalną częścią ludzkich potrzeb.

Gemalto dostarcza kompleksowe rozwiązania cyfrowych systemów bezpieczeństwa, począwszy od tworzenia aplikacji informatycznych, poprzez projektowanie i produkcję bezpiecznych urządzeń osobistych takich jak karty elektroniczne, karty SIM, e-paszporty i tokeny, a skończywszy na wdrażaniu usług na zlecenie klientów. Ponad miliard ludzi na całym świecie korzysta z produktów i usług firmy w telekomunikacji, usługach finansowych, e-administracji, zarządzaniu tożsamością, treściach multimedialnych, zarządzaniu uprawnieniami, bezpieczeństwem w środowisku IT, transporcie i w wielu innych aplikacjach. Ponadto Gemalto dostarcza moduły bezprzewodowe i moduły identyfikacji (MIM) do komunikacji pomiędzy urządzeniami, które są wykorzystywane w innowacyjnych aplikacjach związanych z nową dziedziną z pogranicza techniki i biznesu określaną mianem "internet rzeczy" (ang."internet of things"). Jako że zapotrzebowanie na oprogramowanie i bezpieczne urządzenia dostarczane przez Gemalto rośnie wraz z liczbą osób wchodzących w interakcję ze środowiskiem cyfrowym i z aplikacjami mobilnymi, firma jest gotowa do rozwoju w najbliższych latach.

Więcej informacji na stronie: http://www.gemalto.com

Źródło: Gemalto

KONTAKT: