Zlecone: Bart Becht nominowany na prezesa zarządu Coty Inc.

09.11.2011, 12:12aktualizacja: 09.11.2011, 12:12

NOWY JORK, 9 listopada 2011 r. /PRNewswire/ - Firma Coty Inc., lider światowego przemysłu kosmetycznego, ogłosiła dzisiaj, że Bart Becht, były dyrektor generalny Reckitt Benckiser SA, dołączył do jej zarządu jako dyrektor nie pełniący funkcji wykonawczych. Pan Becht w sierpniu 2011 roku ustąpił ze stanowiska dyrektora generalnego Reckitt Benckiser SA, firmy będącej światowym liderem w produkcji towarów konsumpcyjnych z siedzibą główną w Zjednoczonym Królestwie.

"Bardzo się cieszę, że Bart zgodził się dołączyć do zarządu Coty jako jego przewodniczący - powiedział Peter Harf, który pełnił niniejszą funkcje w Coty Inc. od 2001 roku, i nadal będzie dyrektorem Coty Inc. oraz przewodniczącym komisji ds. wynagrodzeń. - Jego długoletnie doświadczenie, jako dyrektora światowej firmy produkującej towary konsumpcyjne, będzie nieocenionym atutem w Coty, umożliwiającym firmie dalszy rozwój i prosperowanie. Ja osobiście planuję pozostać aktywnym członkiem zarządu i z przyjemnością rozpocznę współpracę z Bartem".

Bernd Beetz, dyrektor generalny Coty Inc., zauważył: "Z wielką przyjemnością skorzystam z okazji, aby wykorzystać niezrównane umiejętności Barta. Dzięki jego pojawieniu się w Coty, nasz zespół zarządzający będzie miał jeszcze silniejszy zarząd, na którym będzie mógł polegać".

Pan Becht powiedział: "Jestem dumny, że mogę dołączyć do zarządu Coty, jednej z wiodących i najszybciej rozwijających się firm kosmetycznych na świecie, która posiada fantastyczne portfolio dobrze znanych marek. Z wielką chęcią zaangażuję się w działalność Coty".

W roku 1995, Bart Becht został dyrektorem generalnym prywatnej firmy Benckiser Detergents, która po pierwszym wprowadzeniu do obrotu giełdowego i notowaniu na giełdach papierów wartościowych w Amsterdamie i Nowym Jorku w 1997 roku, została przekształcona w Benckiser N.V.. W roku 1999, kiedy Benckiser N.V. połączyło się z Reckitt & Coleman SA oraz była notowana na giełdzie papierów wartościowych w Londynie, pan Becht został dyrektorem generalnym połączonej firmy. Pod jego kierownictwem, Reckitt Benckiser stało się światową potęgą dobrze znanych marek środków czystości do użytku domowego, produktów zdrowotnych i do higieny osobistej, zaś jej kapitał wzrósł z 7 mld USD w momencie fuzji w 1999 roku, do 40 mld USD obecnie.

Przed rokiem 1995, Bart Becht obejmował różnorodne stanowiska w działach marketingu, sprzedaży i finansowym w Procter & Gamble w Stanach Zjednoczonych i Niemczech, a następnie w Benckiser Detergents w Kanadzie, Zjednoczonym Królestwie, Francji i Włoszech.

Informacje o Coty Inc.

Francois Coty, którego uznaje się za twórcę współczesnego przemysłu perfumeryjnego, utworzył firmę Coty w 1904 roku w Paryżu.

Obecnie firma Coty Inc. jest uznanym liderem światowego przemysłu kosmetycznego, którego roczna wartość sprzedaży netto wynosi 4 mld USD. Coty Inc. kierując się przedsiębiorczością, pasją, innowacyjnością i kreatywnością, stworzyło niezrównaną ofertę uznanych marek. Firma dostarcza swoje innowacyjne produkty do klientów na 90 rynkach na całym świecie.

Oferta marek "Coty Prestige" jest dystrybuowana do prestiżowych i ekskluzywnych sklepów. Obejmuje ona następujące marki: Balenciaga, Bottega Veneta, Calvin Klein, Cerruti, Chloe, Chopard, Davidoff, Jennifer Lopez, Jil Sander, JOOP!, Karl Lagerfeld, Kenneth Cole, Gwen Stefani, Lancaster, Marc Jacobs, Nikos, philosophy, Roberto Cavalli, Sarah Jessica Parker, Vera Wang, Vivienne Westwood i Wolfgang Joop.

Oferta marek kosmetyków "Coty beauty" jest szerzej rozpowszechniana i obejmuje takie marki, jak: adidas, ASTOR, Baby Phat, Beyonce Knowles, Celine Dion, Chupa Chups, David and Victoria Beckham, Esprit, Elite Models, Exclamation, Faith Hill, GUESS?, Halle Berry, Heidi Klum, Jovan, Kate Moss, Kylie Minogue, Lady Gaga, Manhattan, Manhattan Clearface, Miss Sporty, Nautica, N.Y.C. New York Color, Nicole by OPI, OPI, Pierre Cardin(1), Playboy, Rimmel, Sally Hansen, Stetson, Tim McGraw, TJoy i Tonino Lamborghini.

Coty i Puig Fashion oraz Beauty S.L. nawiązały współpracę strategiczną, w celu dystrybucji następujących linii perfum: Antonio Banderas, Carolina Herrera, Nina Ricci, Prada, Paco Rabanne i Shakira w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie.

Dodatkowe informacje na temat Coty Inc. znajdują się na stronie: http://www.coty.com.

(1). Niedostępne w Ameryce Północnej

Źródło: Coty, Inc.