Zlecone: Berlińska firma HETAN Technologies GmbH zakłada nową spółkę na kraje Europy Wschodniej - Hetan Technologies Sp. z o.o. dla polskiego rynku internetu satelitarnego

11.05.2011, 10:00aktualizacja: 11.05.2011, 10:00

Berlin, 11 maja 2011 r.: HETAN Technologies GmbH poszerza swoją działalność podstawową w Niemczech, Austrii, Szwajcarii i przygotowuje się jednocześnie do wejścia na rynki w Europie Wschodniej. Obecnie otwierana jest spółka-córka HETAN Technologies Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie.

Joerg Schmolinski, dyrektor generalny: "Jeżeli chodzi o polski rynek, stawiamy na ambitne cele wzrostu, które skierowane są zarówno do klientów prywatnych, jak również partnerów biznesowych. Dostarczane będą pasma z taryfami prywatnymi Home Basic, Basic Plus. Taryfa Home aktywowana będzie w paśmie o przepustowości: od 2048 kbps (download) i 512 kbps (upload). W ofercie biznesowej pojawią się: Business Basic oraz Business Plus w paśmie o przepustowości do 8192 kbps (download) i 2048 kbps (upload)."

Serwis ten pod względem rozszerzania infrastruktury jest również bardzo interesujący dla niemieckich firm z siedzibą lub oddziałami w Polsce. Wykorzystując pasmo Ka oraz technologię Spotbeam, firma HETAN Technologies GmbH może zapewnić w przeciągu kilku dni szybkie oraz wydajne połączenia internetowe poprzez satelitę, a także instalację na miejscu dzięki sprawdzonym partnerom. Praktyczny dostęp do internetu za pośrednictwem satelity umożliwia, szczególnie na obszarach wiejskich, elastyczny rozwój firm w różnych miejscowościach Polski. Aktualnie jedynie około 40% społeczeństwa ma dostęp do szerokopasmowego internetu. Gospodarka rozwija się obecnie na poziomie ponad 4% rocznie (roczna średnia w latach 2003-2010).

Nowoczesne pasmo Ka oraz technologia Spotbeam firmy Hughes umożliwiają firmie HETAN Technologies GmbH szczególnie szeroką dostępność i szerokopasmowe usługi. Hughes od wielu lat, z dużym sukcesem, rozwija się na rykach międzynarodowych i w samych tylko Stanach Zjednoczonych zaopatruje ponad 400 tys. klientów korzystających z pasma Ka-Band-Basis. Kompletny zestaw składa się z anteny satelitarnej, nadajnika, odbiornika oraz modemu podłączanego do komputera.

Informacje o przedsiębiorstwie

HETAN Technologies GmbH specjalizuje się w rozwoju i komercjalizacji satelitarnych połączeń internetowych w Europie. Berlińska firma powstała w 2008 r. w celu rozwijania i wprowadzania do obrotu dwukierunkowego internetu satelitarnego. Firma posiada 10-letnie doświadczenie.

KONTAKT:

HETAN Technologies GmbH

Kaiserin-Augusta-Allee 14, 10553 Berlin, Niemcy

tel. +49 (0) 30 590 065 500

fax +49 (0) 30 590 065 501

e-mail: info@hetan.eu

Polska:

HETAN Technologies Sp. z o.o.

Al. Krakowska 4/6, 02-284 Warszawa

tel. + 48 (0) 22 886 52 10