Zlecone: ContourGlobal zawiera umowę o współpracę z Guascor Solar i otwiera pierwszy solarny zakład energetyczny o mocy 6 MW

22.12.2010, 11:45aktualizacja: 22.12.2010, 11:45

Zakład w miejscowości Sabaudia, we Włoszech, to szósty działający projekt solarny ContourGlobal w roku 2010.

MEDIOLAN, 21 grudnia 2010 r. /PRNewswire/ - ContourGlobal i Guascor Solar wspólnie dziś ogłosiły podpisanie umowy o współpracy w przygotowaniu projektów fotowoltaicznych o mocy 30 MW we Włoszech oraz uruchomienie ich pierwszego zakładu - fabryki fotowoltaicznej o mocy 6 MW w miejscowości Sabaudia. W ramach umowy, ContourGlobal i Guascor Solar zajmą się opracowywaniem obiektów solarnych, których właścicielem i zarządcą będzie ContourGlobal, a konstruktorem Guascor Solar. Poza fabryką w Sabaudii, przewidywany jest kolejny 8,5-megawatowy projekt na Sycylii, który zostanie uruchomiony na początku 2011 r.

Jak powiedział Joseph C. Brandt, prezes i dyrektor naczelny ContourGlobal: "Jesteśmy niezwykle zadowoleni z zawarcia umowy o współpracy z Guascor Solar i z uruchomienia tego ważnego projektu. Nasze zespoły bardzo dobrze się uzupełniają, z niecierpliwością więc oczekujemy wspólnej realizacji planów na rok 2011".

Jon Azua, wiceprezes i dyrektor naczelny Grupo Guascor: "To wyjątkowa sposobność do współpracy i rozwoju dla obu grup. Uważamy, że te pierwsze doświadczenia związane ze słoneczną energią fotowoltaiczną będą obiecującym punktem wyjścia dla przyszłej współpracy, z wykorzystaniem całego portfolio usług z zakresu energii odnawialnej i systemów zasilania, jakie oferuje Grupo Guascor".

Informacje o ContourGlobal

ContourGlobal jest spółką energetyczną z siedzibą w Nowym Jorku, zatrudniającą ok. 900 pracowników na całym świecie. Jej moc operacyjna, projektowana lub rozwijana na różnorodnych rynkach, w tym w Stanach Zjednoczonych, Unii Europejskiej, Brazylii, Kolumbii, Togo, Rwandzie Nigerii i Ukrainie, przekracza 1,300 MW. ContourGlobal rozwija i obsługuje działalność energetyczną oraz elektrociepłownie na całym świecie. Firma świadczy usługi zarówno dla rządów, jak i firm międzynarodowych.

ContourGlobal skupia się na rynkach rozwijających się, o ograniczonej dostępności usług, a także na innowacyjnych niszach w obrębie rynków rozwiniętych - takich jak energia odnawialna oraz systemy kogeneracyjne (CHP). Więcej informacji znaleźć można na stronie internetowej firmy pod adresem http://www.contourglobal.com/.

Informacje o Guascor

Grupo Guascor to korporacja przemysłowa specjalizująca się w dostosowanych do klienta rozwiązaniach energetycznych opartych na odnawialnej energii i systemach zasilania, posiadająca rozległą wiedzę na temat zasobów energetycznych. Grupo Guascor, która zatrudnia 1300 pracowników na całym świecie, dostarczyła do tej pory produkty energetyczne o mocy ponad 1500 MW. Firma ta może dać odpowiedź na szybko zachodzące zmiany w świecie energii odnawialnej, oferując szeroki zakres usług z zakresu łańcucha wartości i dostaw rozwiązań globalnych (energia słoneczna i wiatru, bioenergia, hydroenergia) i zaspokajając popyt na technologie energetyczne oraz integrację systemów zasilania. Więcej informacji znaleźć można na stronie internetowej Grupo Guascor pod adresem http://www.guascor.com/.

Źródło: ContourGlobal

KONTAKT: