Zlecone: Druga z rzędu umowa podpisana przez Goodman - na budowę drugiego centrum logistycznego Amazon w Niemczech o powierzchni 110.000 m2

25.03.2011, 11:45aktualizacja: 25.03.2011, 11:45

GRABEN, Niemcy, 25 marca 2011 r. /PRNewswire/ - Grupa Goodman (Goodman lub Grupa) poinformowała dziś, że podpisała drugą umowę w ciągu czterech tygodni na budowę centrum logistycznego o powierzchni 110.000 m2 dla firmy Amazon, jednego z wiodących na świecie sprzedawców internetowych. Goodman zrealizuje nowy obiekt w Graben, na południe od Augsburga w Niemczech.

Podpisanie tej ostatniej umowy zbiega się z rozpoczęciem przez Goodman budowy dla Amazon ogłoszonej niedawno inwestycji o powierzchni 110.000 m2 w Rheinbergu, Niemcy. Obiekt ten jest szóstym projektem realizowanym przez Goodman na zlecenie Amazon w Europie.

Prezes Goodman na Europę kontynentalną, Danny Peeters powiedział: "Podpisanie tych dwóch istotnych umów w ciągu czterech tygodni odzwierciedla dynamiczny rozwój firmy w pierwszym kwartale 2011 r. oraz w dalszym ciągu wzmacnia pozycję Grupy jako lidera na rynku nieruchomości logistycznych w Niemczech."

Centrum logistyczne w Graben obejmie ok. 110.000 m2 powierzchni magazynowych i biurowych. Rozpoczęcie budowy nastąpi wkrótce, a jej zakończenie będzie mieć miejsce w czwartym kwartale 2011 r. Goodman nabył ziemie o powierzchni 185.000 m2 w Graben na cele projektu, o dogodnej lokalizacji z bezpośrednim połączeniem z drogą federalną nr 17 (Augsburg - Landsberg/Lech).

Armin Cossmann, dyrektor generalny odpowiedzialny za budowę centrów w Niemczech, wyjaśnił: "Oddział w Graben pomoże firmie Amazon dostarczać zamówienia do swoich klientów szybciej i rzetelniej wspierając przyszły rozwój firmy. W nowym centrum logistycznym obsługiwane będą produkty oferowane przez Amazon.de, w tym produkty multimedialne, elektroniczne, naczynia kuchenne, artykuły gospodarstwa domowego, ogrodowe, dziecięce, zabawki, buty, torby, ubrania, kosmetyki, zegarki i biżuteria, jak również artykuły sportowe, instrumenty muzyczne oraz akcesoria samochodowe."

Martin Sailer, Administrator Okręgu Augsburg, oraz Andreas Scharf, Burmistrz Graben, podkreślają ogromne znaczenie tej inwestycji realizowanej przez Goodman i Amazon dla Graben i okręgu Augsburg.

"Nowe centrum oferujące 1 000 długoterminowych stanowisk pracy to bezcenny impuls dalszego rozwoju gospodarczego naszego okręgu. Obecność firmy Amazon wzmocni możliwości logistyczne naszego regionu oraz całej Bawarii" - powiedział pan Sailer.

Pan Scharf dodał: "Graben wygrał z innymi miejscowościami w staraniach o ten projekt. Świadczy to o naszej silnej logistycznie lokalizacji o znaczeniu strategicznym."

Andreas Fleischer, dyrektor Goodman w Niemczech, powiedział: "W pierwszym kwartale 2011 r. zawarliśmy trzy duże transakcje w Niemczech, realizując projekty dla DB Schenker i Amazon. Ten sukces wynika z dużego zaufania dla zdolności Goodman do zapewniania rozwiązań dopasowanych do potrzeb klientów na rozwijających się rynkach handlu internetowego i logistyki samochodowej.

"Goodman wykorzysta swoją globalną wiedzę realizując ten projekt logistyczny, planując i zarządzając nim tak aby uzyskać zarówno zrównoważoną jak i zorientowaną na inwestycję nieruchomość."

"Centrum logistyczne Amazon w Graben będzie stosować się do wysokich standardów zrównoważonego rozwoju i wydajności oraz zapewni ogromne możliwości zatrudnienia w regionie."

Goodman, dzięki swoim funduszom, jest największym właścicielem nieruchomości logistycznych w Niemczech zarządzającym powierzchnią rzędu 1,5 mln m2.

W Niemczech, Goodman buduje ponad 343.500 m2 powierzchni logistycznych w ramach pięciu projektów, które przekładają się na wartość ok. 190 mln EUR.

Informacje o Goodman

Więcej informacji znajduje się na stronie: http://www.goodman.com

Źródło: Goodman Group

KONTAKT: