Zlecone: Firma BNK Petroleum Inc. informuje o incydencie, do którego doszło w trakcie transportu w Polsce

14.08.2012, 13:09aktualizacja: 14.08.2012, 13:09

CAMARILLO, Kalifornia, 14 sierpnia 2012 r. /PRNewswire/ - Firma BNK Petroleum Inc. ("Firma") ogłosiła, że została poinformowana o incydencie, do którego doszło w trakcie przemieszczania urządzenia wiertniczego pomiędzy szybami Gapowo B-1 i Miszewo T-1. Cysterna podzlecona przez MDW S.A. ("MDW"), firmę specjalizującą się w transporcie płuczki wiertniczej i odpowiedzialną za przeładunek oraz obsługę płynów pomiędzy tymi dwoma szybami, przewróciła się na rondzie Kaszubskim, niedaleko Bytowa, podczas przewożenia ok. 16 m3 słodkowodnej płuczki wiertniczej. Nikt nie odniósł obrażeń, a w zdarzeniu nie brały udziału żadne inne pojazdy. Początkowe obliczenia wskazują, że do przepustu drogowego wyciekło ok. 12 m3 płuczki słodkowodnej. Płuczka wiertnicza jest wykorzystywana przy wierceniu i składa się przede wszystkim z wody słodkiej i bentonitu (gliny). W płuczce znajdowały się również śladowe ilości nietoksycznych domieszek, takich jak: polimery, guma ksantanowa i dwuwęglan sodu, a także ok 0,1% biocydu. Według Schlumberger Oilfield Eastern Limited Sp. z o.o. - firmy zajmującej się domieszkami do płuczek - tak mała ilość biocydu jest nietoksyczna na tym poziomie rozcieńczenia. Firma pochwaliła miejscowe oddziały policji i straży pożarnej za szybką oraz profesjonalną reakcję.

Prezes i dyrektor naczelny firmy, Wolf Regener, powiedział: "W trosce o środowisko oraz bezpieczny i zrównoważony rozwój, zarząd i personel spółki zależnej naszej firmy w Polsce został zmobilizowany do pomocy MDW oraz miejscowym oddziałom policji i straży pożarnej w koordynacji działań naprawczych oraz gruntownego sprzątania".

Informacje o BNK Petroleum Inc.

BNK Petroleum Inc. to międzynarodowa firma energetyczna skoncentrowana na pozyskiwaniu i eksploatacji dużych oraz w znacznej mierze niekonwencjonalnych złóż ropy i gazu. Poprzez różne spółki zależne i stowarzyszone, firma ta posiada i zarządza jednostkami oraz koncesjami związanymi z gazem łupkowym w Stanach Zjednoczonych, Polsce, Hiszpanii i Niemczech. Ponadto firma wykorzystuje swoją wiedzę techniczną i operacyjną w celu odnajdywania oraz pozyskiwania dodatkowych niekonwencjonalnych projektów spoza obszaru Ameryki Północnej. Firma jest notowana na Giełdzie Papierów Wartościowych w Toronto pod symbolem giełdowym BKX.

Źródło: BNK Petroleum Inc.

KONTAKT:

Wolf E. Regener