Zlecone: Firma Statoil Poland podpisała umowę nabycia sieci stacji St1 w Polsce

01.06.2011, 14:33aktualizacja: 01.06.2011, 14:33

Statoil Poland Sp. z o.o. - spółka, której jedynym udziałowcem jest firma Statoil Fuel & Retail ASA - podpisała w dniu 30 maja 2011 r. z firmą St1 Polska Sp. z o.o. umowę nabycia sieci stacji St1 w Polsce.

W dniu 30 maja 2011 r. Statoil Poland Sp. z o.o. i St1 Polska Sp. z o.o. podpisały umowę nabycia sieci stacji paliw St1 w Polsce, która składa się z 16 stacji paliw i 10 niezabudowanych nieruchomości. W wyniku nabycia sieci stacji St1 w Polsce sieć Statoil w Polsce zwiększyła się do 326 obiektów. Stanowi to 5-procentowy wzrost wielkości sieci Statoil w Polsce. Przedwstępna umowa nabycia sieci stacji St1 w Polsce została podpisana w grudniu 2010 roku. Umowa ta została zatwierdzona przez Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów.

"Nabycie sieci stacji St1 w Polsce stanowi kolejny krok w realizacji naszych ambicji rozwojowych na polskim rynku" - mówi Jórn Madsen, Wiceprezes Statoil Fuel & Retail ds. Obszaru Biznesowego Europa Centralna i Wschodnia.

Przejęte przez Statoil Poland stacje paliw to obiekty automatyczne, bezobsługowe, czynne całą dobę. Stacje te zlokalizowane są w centralnej i w południowej części kraju. Proces re-brandingu stacji St1 na Statoil 1-2-3 zostanie przeprowadzony w najbliższych kilku miesiącach.

"W wyniku transakcji nabycia sieci St1 wzmocnieniu uległa pozycja Statoil Poland na polskim rynku stacji automatycznych, bezobsługowych. Inwestycja ta potwierdza fakt, że Statoil Poland ma zamiar pozostać w czołówce zagranicznych inwestorów detalicznych w części sektora paliwowego w Polsce" - stwierdza Andrzej Magryś, Prezes Zarządu Statoil Poland Sp. z o.o.

Statoil Poland, obecna w Polsce od 1992 roku, prowadzi sieć stacji paliw liczącą 326 obiektów tj. 187 stacji typu Premium, 70 stacji franczyzowych Premium i 69 stacji typu 1-2-3 (segment ekonomiczny). Firma zatrudnia w Polsce ok 3 000 pracowników. Statoil Poland jest częścią spółki Statoil Fuel & Retail ASA.

Statoil Fuel & Retail ASA jest wiodącą skandynawską firmą detaliczną posiadającą ponad stuletnie doświadczenie w sprzedaży paliw transportowych. Sieć stacji paliw liczy 2 300 obiektów w Skandynawii, Polsce, na Litwie, Łotwie, w Estonii oraz Rosji, w skład których wchodzą stacje Premium (paliwa, sklep, myjnia) i stacje automatyczne.

Oferta firmy Statoil Fuel & Retail obejmuje również paliwo lotnicze, żeglugowe, olej opałowy, oleje i smary. W Europie firma Statoil Fuel & Retail posiada 12 terminali paliwowych, 400 cystern i 50 baz paliw w 8 krajach. Ponadto Statoil Fuel & Retail dostarcza paliwo lotnicze na 85 lotniskach w 9 krajach, produkuje oraz sprzedaje 750 różnych olejów i smarów.

Na stacjach paliw firmy w Europie pracuje ponad 17 tysięcy osób (łącznie z personelem stacji franczyzowych). Blisko 2 400 pracowników zatrudnionych jest w biurach firmy oraz w terminalach i w bazach paliw na terenie Europy.

Logo dotyczące tej informacji prasowej znajduje się na portalu Serwisu Informacji Zleconych pod adresem http://siz.pap.pl.

KONTAKT:

Krystyna Antoniewicz-Sas