Zlecone: Firma Stiefel zawiera z Welichem Biotech, Inc. umowę dot. przejęcia nowatorskiego środka działającego miejscowo na łuszczycę i atopowe zapalenie skóry

31.05.2012, 13:45aktualizacja: 31.05.2012, 13:45

RESEARCH TRIANGLE PARK, Karolina Północna, 30 maja 2012 r. /PRNewswire/ - Stiefel, firma wchodząca w skład koncernu GSK (NYSE:GSK) oraz Welichem Biotech, Inc. (WBI:CN), podpisały umowę dotyczącą przejęcia przez Stiefel wyłącznych praw do rozwoju i komercjalizacji nowego środka przeciwzapalnego - WBI-1001 - we wszystkich regionach poza Chinami, Tajwanem, Makao i Hongkongiem. WBI-1001 znajduje się obecnie w drugiej fazie testów klinicznych w zakresie leczenia łuszczycy i atopowego zapalenia skóry. Finalizacja transakcji wymaga zgody akcjonariuszy Welichem.

Firma Welichem otrzyma wstępną wpłatę w wysokości 35 milionów CAD i będzie uprawniona do otrzymywania dodatkowych wpłat związanych z osiąganiem pewnych kluczowych etapów rozwoju klinicznego oraz w chwili komercjalizacji w niektórych krajach po uzyskaniu zgody na wprowadzenie leku do obrotu od odpowiednich organów regulacyjnych.

Umowa stanowi, że Stiefel otrzymuje również warunkowe prawo do przejęcia dalszych wyłącznych praw do rozwijania i komercjalizacji WBI-1001 zbiorowo w Chinach, na Tajwanie, w Makao i Hongkongu. Po spełnieniu określonych warunków Welichem otrzyma kolejną wpłatę w wysokości 15 milionów CAD.

"Z radością przyjmuję fakt poszerzenia zaplecza klinicznego firmy Stiefel w zakresie rozwoju nowoczesnych preparatów dermatologicznych dzięki przejęciu WBI-1001 - powiedziała Barbara White, starszy wiceprezes i dyrektor działu badań i rozwoju firmy Stiefel. - Jesteśmy bardzo zaangażowani w pomoc pacjentom cierpiącym na choroby skóry, dlatego cieszy nas możliwość podjęcia się prac nad przygotowaniem tego innowacyjnego preparatu".

Informacje o WBI-1001

WBI-1001 to nowatorska, niesteroidowa, miejscowa i przeciwzapalna nowa substancja chemiczna (NCE - new chemical entity), która wykazała się skutecznością i bezpieczeństwem w badaniach klinicznych I i II fazy w leczeniu łuszczycy łagodnej oraz umiarkowanej [i] i umiarkowanego i ostrego atopowego zapalenia skóry [ii] w okresie do 12 tygodni w ramach jednej terapii.

Informacje o Stiefel, GSK

\http://www.stiefel.com.

Oświadczenie ostrzegawcze dotyczące wypowiedzi prognozujących

W ramach zasad safe harbor Amerykańskiej Ustawy o Papierach Wartościowych z roku 1995, Stiefel, wchodząca w skład koncernu GSK, zwraca uwagę inwestorów na fakt, że wszelkie wypowiedzi prognozujące lub przewidywania sformułowane przez Stiefel, wchodzącą w skład koncernu GSK, również te przedstawione w niniejszej informacji podlegają czynnikom ryzyka i niepewności, które mogą spowodować, że rzeczywiste wyniki w znaczny sposób odbiegać będą od przewidywanych. Czynniki, które mogą wpłynąć na działalność firmy Stiefel, GFK opisane zostały w "Sekcji dot. kontroli finansowej i ryzyka" w raporcie rocznym za 2011 koncernu GSK umieszczonym jako załącznik 15.2 w raporcie rocznym GSK w formularzu 20-F za rok 2011.

Literatura:

[i] British Journal of Dermatology; 166(4):853-60

[ii] Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology, Early View, Data pierwotnej internetowej publikacji artykułu: 12 listopada 2011 r.

Źródło: Stiefel, a GSK company

KONTAKT: