Zlecone: ICF International składa ofertę przejęcia GHK Holdings Limited

02.02.2012, 10:02aktualizacja: 02.02.2012, 10:02

- Zakres działalności ICF podwoiłby się po wyjściu poza rynek amerykański;

- GHK zamierza świadczyć usługi uzupełniające dla klientów rządowych i komercyjnych na rynkach europejskich oraz azjatyckich;

- Szacuje się, że transakcja nie przyniesie zysków w roku 2012;

- ICF obejmuje wstępne kierownictwo na rok 2012.

FAIRFAX, Virginia, 2 lutego 2012 r. /PRNewswire/ - Firma ICF International (NASDAQ:ICFI), wiodący dostawca usług konsultingowych i rozwiązań technologicznych dla klientów rządowych oraz komercyjnych ogłosiła dziś, że składa ofertę gotówkową nabycia wszystkich udziałów w GHK Holdings Limited (GHK). Posiadająca siedzibę w Londynie, GHK to wielobranżowa firma doradcza świadcząca usługi dla klientów rządowych i komercyjnych w dziedzinie środowiska, zatrudnienia, zdrowia, edukacji i szkoleń, komunikacji, polityki społecznej, rozwoju gospodarczego i biznesowego oraz kwestii rozwoju międzynarodowego. Oczekuje się, że transakcja zostanie zamknięta przed końcem pierwszego kwartału 2012 roku.

Powstała w 1973 roku i dysponująca kadrą 150 pracowników, firma GHK świadczy wysokiej klasy usługi w dziedzinie badań i ewaluacji, oceny finansowej i ekspertyz dotyczących oddziaływania oraz kierowania programami z czterech oddziałów w Azji i pięciu w Europie. Szacuje się, że w 2011 roku GHK odnotuje dochód w wysokości około 30 mln USD. Przewiduje się, że w 2012 roku transakcja będzie neutralna, jeśli chodzi o zyski dla ICF.

"GHK to doskonały wybór strategiczny dla ICF, zapewniający multidyscyplinarną, wysoko wykwalifikowaną i zmotywowaną kadrę, posiadającą głęboką wiedzę na temat naszych kluczowych rynków. Taka kombinacja znacząco wzmocni naszą obecność w Europie o usługi uzupełniające i pozwoli ICF uzyskać masę krytyczną na wysoko rozwiniętych rynkach azjatyckich - powiedział Sudhakar Kesavan, przewodniczący i prezes Zarządu ICF International. - Zwyciężyliśmy już w jednym wspólnym projekcie i ubiegamy się wspólnie o inne. Jesteśmy pewni, że będziemy mogli współpracować w kierunku znacznego rozszerzenia działalności ICF w dziedzinie doradztwa i wdrażania w Europie oraz Azji".

Kesavan dodał: "Transakcja ta stanowi ważny element naszej strategii powielania amerykańskich osiągnięć ICF w Europie i Azji. Jeanne Townend, wiceprezes ICF, przeniesie się do Londynu po zamknięciu transakcji celem nadzorowania integracji GHK i kierowania rozwojem naszych interesów w Europie oraz Azji".

"Bardzo cieszy nas perspektywa dołączenia do ICF, która stwarza dla nas platformę dla jeszcze większego pozytywnego oddziaływania dla naszych klientów w kwestiach kluczowych, jak również dla zapewnienia naszym pracownikom zwiększonych możliwości - powiedział Paul Harris, dyrektor naczelny GHK. - Obie firmy są uznanymi liderami w branży opartej o wiedzę fachową, posiadającymi ustaloną pozycję i szczycącymi się osiągnięciami w sferach działalności, w których operują".

Połączenie GHK z ICF będzie korzystne na wielu płaszczyznach:

- Zaważy na sile obecności ICF w Europie. GHK świadczy w Europie usługi uzupełniające w szerszym zakresie, włączając silną obecność w Wielkiej Brytanii oraz w Brukseli przy Komisji Europejskiej (KE), a także oddział w Polsce. Pozwoli to na rozwój w dziedzinach środowiska, zatrudnienia, zdrowia, edukacji i szkoleń, komunikacji, polityki społecznej, biznesu oraz rozwoju gospodarczego;

- Zaważy na sile działalności ICF w Azji. Połączone przedsiębiorstwo będzie posiadać biura i znacząco akcentować swoją obecność w Pekinie, Hongkongu, Singapurze, Bangkoku, Manili i Nowym Delhi. Postawi to ICF w świetnej pozycji pozwalającej na wykorzystanie możliwości biznesowych w dziedzinie środowiska, zdrowia, edukacji, rozwoju gospodarczego, energii, oraz komunikacji, obecnych na obszarach położonych w pobliżu kluczowych klientów;

- Rozszerzy ofertę usług doradczych w Europie i Azji. Połączone przedsiębiorstwo będzie stać przed możliwością rozszerzenia usług doradztwa GHK na obszarach wdrożenia. Wspomniany zakres zwiększy rozpiętość obecnej sieci klientów i zapewni kompleksowe możliwości świadczenia usług dla nowych odbiorców w dziedzinach zdrowia, energii, komunikacji czy rozwoju.

Skorygowane prognozy dot. dochodów na rok 2012

Biorąc pod uwagę zarówno planowane przejęcie GHK, jak i ostatnie przejęcie Ironworks Consulting, ICF zwiększa swoje dotychczasowe prognozy dot. dochodów na 2012 rok do przedziału od 1 mld do 1,04 mld USD w stosunku do wcześniejszych, mieszczących się w przedziale 910 - 940 mln USD oraz podnosi swój przewidywany margines zysków przed uwzględnieniem odsetek od zaciągniętych kredytów, podatków, deprecjacją i amortyzacją (EBITDA) z wcześniejszego przedziału od 9 do 10 procent na przedział od 9,5 do 10,5 procent. ICF poda swoje prognozy dotyczące zysku przypadającego na jedną akcję po tym, jak opublikuje swoje wyniki uzyskane w czwartym kwartale oraz w całym roku 2011 po zamknięciu giełdy w środę 29 lutego 2012 roku.

Informacje o ICF International

ICF International (NASDAQ:ICFI) współpracuje z klientami rządowymi oraz komercyjnymi, zapewniając profesjonalne usługi i rozwiązania w dziedzinie energii, środowiska oraz komunikacji, zdrowia, edukacji oraz programów społecznych, jak również rynków obrony i bezpieczeństwa krajowego. Firma łączy pasję dla swojej pracy z ekspertyzą branżową i innowacyjną analityką, czego rezultatem są niesamowite wyniki we wszystkich dziedzinach cyklu życia programu - od badań i analiz po wdrażanie i ulepszanie. Od 1969 roku ICF świadczyło usługi na rzecz rządu na wszystkich poziomach, na rzecz dużych korporacji oraz instytucji wielostronnych. Na rzecz tych klientów na całym świecie usługi świadczy ponad 4 tysiące pracowników. Strona internetowa ICF: http://www.icfi.com.

Uwaga dotycząca wypowiedzi prognozujących

Wypowiedzi, które nie stanowią faktów historycznych oraz takie, które podlegają czynnikom ryzyka i niepewności stanowią wypowiedzi prognozujące w rozumieniu ustawy Private Securities Litigation Reform Act z 1995 roku. Wypowiedzi takie mogą dotyczyć naszych przyszłych wyników, planów, działań oraz perspektyw i wiążą się z pewnym ryzykiem, włącznie z ryzykiem związanym z umowami rządowymi w ujęciu ogólnym; naszych określonych interesów, w tym naszego uzależnienia od umów z agencjami rządu federalnego USA; oraz od naszej zdolności przejmowania i pomyślnej integracji firm. Do takich wypowiedzi zaliczają się te, które odnoszą się do bieżących oczekiwań dotyczących przejęcia GHK. Inne czynniki, które mogłyby sprawić, że nasze rzeczywiste wyniki będą się różnić od tych wskazanych w wypowiedziach prognozujących zawarte są w sekcji pt. "Czynniki ryzyka" naszej dokumentacji w Komisji Papierów Wartościowych i Giełd. Mimo że oczekiwania ICF są, w przekonaniu zarządu, oparte o uzasadnione założenia - nie może to zagwarantować, że oczekiwania odzwierciedlone w tym dokumencie zostaną osiągnięte, ponieważ podlegają czynnikom ryzyka i niepewności, które są trudne do przewidzenia i mogą być poza kontrolą ICF. Do takich czynników ryzyka i niepewności zalicza się możliwość, że korzyści oczekiwane w związku z transakcjami przeprowadzonymi pomiędzy GHK a Ironworks nie zostaną w pełni osiągnięte, możliwość niesfinalizowania transakcji, jak również inne czynniki ryzyka związane z proponowaną transakcją. Wypowiedzi prognozujące zawarte w niniejszej informacji są właściwe tylko daty jej publikacji i zrzekamy się wszelkich zobowiązań związanych z jej aktualizacją w przyszłości.

Źródło: ICF International

KONTAKT: