Zlecone: ITC Global, Inc. zawiera umowę nabycia Spidersat i poszerza zaplecze lokalne w Afryce

30.08.2012, 13:05aktualizacja: 30.08.2012, 13:05

ST. PETERSBURG, Floryda, 29 sierpnia 2012 r. /PRNewswire/ - Spółka ITC Global, Inc. ("ITC Global", "Spółka"), jeden z wiodących na świecie dostawców usług w zakresie komunikacji satelitarnej dla firm z branży górniczej, energetycznej oraz morskiej, ogłosiła dzisiaj, że zawarła ostateczną umowę nabycia prywatnej spółki Spidersat Communications Limited ("Spidersat"), spółki wiodącej w dziedzinie koordynacji globalnych rozwiązań komunikacyjnych ukierunkowanych na dostarczanie satelitarnych usług komunikacyjnych o znaczeniu strategicznym dla firm świadczących w Afryce usługi w sektorze górnictwa oraz dla branży poszukiwawczej i wydobywczej. Połączone spółki dostarczać będą sektorowi górnictwa oraz klientom z nim związanym najbardziej spójny zasięg, usługi oraz wsparcie lokalne dostępne w Afryce. Transakcja powinna zostać zamknięta w ciągu najbliższych 30 dni.

"Spidersat jest wyjątkowym uzupełnieniem działalności naszej spółki - powiedział Joseph Spytek, współzałożyciel i dyrektor generalny ITC Global. - Spidersat umocni pozycję spółki ITC Global w Afryce oraz oferuje zestaw wzajemnie uzupełniających się usług i zasobów dla klientów naszej firmy w całej Afryce. Cieszymy się, że zespół Spidersat dołączy do rodziny ITC Global i razem będziemy dostarczać najlepszej jakości rozwiązania z zakresu dostosowanej do potrzeb klienta komunikacji dla przemysłu górniczego, naftowego oraz gazowniczego w całej Afryce. Nabycie spółki Spidersat ma miejsce zaledwie kilka miesięcy po dokonaniu ważnej inwestycji w spółkę przez Riverside Partners - firmę private equity z siedzibą w Bostonie - i jest elementem naszej globalnej strategii rozwoju. Od czasu dokonania tej inwestycji w styczniu 2012 r. przez Riverside Partners poszerzyliśmy zasięg naszej działalności w sektorach górnictwa i energetyki o Kanadę oraz Wielką Brytanię, a także rozpoczęliśmy długoterminowe partnerstwo strategiczne w zakresie gospodarki morskiej ze spółką Imtech Marine".

"To dla nas zaszczyt, że mogliśmy połączyć się z ITC Global - powiedział Mike Hennessey, dyrektor zarządzający spółki Spidersat. - Kluczowe dla nas rynki, tj. Burkina Faso, Liberia oraz Demokratyczna Republika Konga będą stanowiły znaczne umocnienie dla i tak znacznego już zasięgu spółki ITC Global w Afryce, a nasze lokalne metody komunikacji satelitarnej zostaną ulepszone pod patronatem ITC Global. Wysoce cenię Joe i jego międzynarodowy zespół oraz jesteśmy podekscytowani faktem, że staniemy się elementem następnego etapu rozwoju".

Spidersat jest wiodącym dostawcą usług telekomunikacyjnych dla firm w Afryce oraz dostarcza dostosowany do potrzeb klienta dostęp do sieci i Internetu szerokopasmowego dla klientów firmowych w całej Afryce. Spidersat ma siedzibę w Tanzanii oraz dodatkowe biura, akredytowane centra inżynierii oraz personel pomocniczy w Ghanie i Zachodniej Australii. Firma Spidersat oferuje szeroki zakres usług na kontynencie afrykańskim, w tym stacjonarne rozwiązania VSAT oraz mobilne rozwiązania satelitarne. Posiada ona również wiele lat doświadczenia w stosowaniu solidnych rozwiązań telekomunikacyjnych na niektórych z najodleglejszych obszarów Afryki.

Komunikat ITC Global o zamiarze nabycia Spidersat nastąpił po niedawnym sfinalizowaniu nabycia pozostałej części udziałów w ITC Guinee SARL, co dało ITC Global 100% własności w ITC Guinee SARL. Firma ITC Global jest bardzo zaangażowana w działalność w Afryce i dąży do wzmocnienia swojej pozycji, jako wiodący dostawca usług telekomunikacji satelitarnej, a jej niezrównane zaplecze lokalne umożliwia obsługę przemysłu górniczego i innych branży związanych z zasobami w całej Afryce.

Informacje o ITC Global

ITC Global jest wiodącym dostawcą satelitarnych usług telekomunikacyjnych, obsługującym satelitarną sieć o ogólnoświatowym zasięgu przeznaczoną dla przedsiębiorstw. Firma działa dzięki spójnej sieci złożonej z 25 nowoczesnych satelit telekomunikacyjnych. Dostarczając pełen zakres satelitarnych rozwiązań telekomunikacyjnych na skalę światową, ITC Global oferuje usługi obejmujące projektowanie sieci dostosowane do potrzeb klienta, tworzenie stron, sprzęt komputerowy, wsparcie telekomunikacyjne oraz szybki i niezawodny szerokopasmowy Internet. Posiada sprzęt oraz personel inżynieryjny zajmujący się wsparciem technicznym w obydwu Amerykach, Europie, Azji, Afryce i Australii, ITC Global dostarcza systemy satelitarnych usług telekomunikacyjnych największym i najlepiej prosperującym światowym firmom działającym w przemyśle górniczym, naftowym i gazowniczym oraz w branży morskiej w wielu najtrudniejszych i najodleglejszych lokalizacjach. Więcej informacji znajduje się na stronie: http://www.itcglobal.com/.

Źródło: ITC Global, Inc.

KONTAKT: