Zlecone: Konsorcjum Goodman zdobywa portfolio Funduszu Przemysłowego ING (IIF)

18.03.2011, 13:24aktualizacja: 18.03.2011, 13:24

BRUKSELA, 18 marca 2011 r. /PRNewswire/ - Grupa Goodman ma zaszczyt poinformować, że przedstawiona przez Konsorcjum Goodman propozycja przejęcia jednostek zwykłych IIF, została zatwierdzona przez właścicieli jednostek Funduszu Przemysłowego (IIF) ING. Decyzja zapadła 17 marca na spotkaniu w Sydney.

Powodzenie transakcji uzależnione jest jednak od decyzji sądowej, którą zapowiedziano na piątek, 18 marca 2011 roku.

Greg Goodman, dyrektor generalny Grupy Goodman, powiedział: "Jesteśmy zachwyceni wynikami dzisiejszego głosowania. Trzy postanowienia zostały przegłosowane ilością ponad 93% głosów za, co pokazuje ogromne poparcie inwestorów dla propozycji Konsorcjum, dając tym samym możliwość kontynuowania naszych działań aż do końca".

Przejęcie (jednostek funduszu) uzupełnia już istniejące portfolio Goodman, rozszerzając ofertę dla klientów Grupy i proponując jednocześnie rozwój relacji, zarówno istniejących, jak i tych, które mają dopiero powstać. Z ogólnej liczby 61 wysokiej jakości ośrodków przemysłowych, 16 znajduje się w Europie.

Europejskie ośrodki o całkowitej powierzchni 509 089 m2, szacowane są na 210 mln EUR. Jedenaście z nich znajduje się w Niemczech (367 091 m2), przy czym najwięcej znajduje się w okolicach Bremen i Berlina. Cztery hiszpańskie nieruchomości (121 601 m2) zlokalizowane są w pobliżu Madrytu, a nieruchomość w Belgii (20 397m2) położona jest w miejscowości Puurs, pomiędzy Antwerpią i Brukselą.

Danny Peeters, dyrektor generalny Goodman na Europę kontynentalną powiedział: "Dodatkowe 210 mln EUR (0,3 mld USD) zostanie dołączone do portfolio Goodman na działalność przemysłową w Europie. Będziemy mieli okazję zaobserwować wówczas, jak Grupa Goodman staje się największym posiadaczem obiektów logistycznych w Niemczech. Po zakończeniu tej transakcji, powierzchnia logistyczna Goodman w Europie kontynentalnej wynosiła będzie 3,5 mln m2".

Powodzenie transakcji znacznie podniesie wartość światowej platformy logistycznej Goodman, a kapitał, jakim zarządza firma, urośnie to 12,4 mld UUR (17,5 mld USD).

Danny Peeters dodał: "W ciągu ostatnich 12 lat, zasadnicza część majątku osób trzecich została pomnożona przez firmę poprzez powodzenie tej transakcji, zyskamy możliwość efektywnego zarządzania kapitałem 14,2 mld EUR (20 mld USD) przez kilkanaście następnych lat".

"Przez ostatnich kilka miesięcy, Goodman nieustannie współpracuje z kierownictwem ING, w celu sfinalizowania transakcji i zapewnienia bezproblemowego przebiegu procesu integracyjnego. Dziękujemy wszystkim zespołom Goodman za ciężką pracę, jaką włożyli w tę transakcję; oczekujemy tym samym na pojawienie się pierwszoklasowych ośrodków oraz nowo nawiązanych relacji z klientami" - powiedział Danny Peeters.

Informacje o Goodman

Więcej informacji znaleźć można na stronie: http://www.goodman.com.

Źródło: Goodman Group

KONTAKT: