Zlecone: Mina Corp zaprzecza ostatnim zarzutom urzędników rządu Kirgistanu

07.01.2011, 12:52aktualizacja: 07.01.2011, 12:52

DUBAJ, Zjednoczone Emiraty Arabskie, 7 stycznia 2011 r. /PRNewswire/ - Spółka Mina Corp z żalem przyjęła wywiad z prezydent Otunbayevą z dnia 29 grudnia 2010 r., w którym pani prezydent stwierdziła, że niewłaściwe było zaproszenie jej syna, Atai Sadybakasova, przez przedstawiciela spółki Mina Crop na spotkanie w Stambule. Według Mina Corp twierdzenie to jest kategorycznie nieprawdziwe i odzwierciedla niewielki poziom wiedzy o firmie i jej praktykach biznesowych, jak również wynika bezpośrednio z działania mającego na celu rozpowszechnianie nieprawdziwych informacji o spółce Mina Corp, których celem jest zniszczenie reputacji firmy w Kirgistanie i zagranicą.

W rzeczywistości, w ramach wysiłków na rzecz prowadzenia współpracy z władzami Kirgistanu, firma Mina Crop uzgodniła, że wystąpi z prośbą do osób z ścisłego otoczenia prezydent Otunbayevej o spotkanie z jej synem, które odbędzie się w neutralnym kraju. Celem zorganizowania spotkania w Stambule było sprostowanie wszelkich nieścisłości związanych z własnością oraz przyszłymi stosunkami z rządem. Niestety, plan ten nie został doceniony przez drugą stronę. Sadybakasov próbował później zaprzeczyć, że takie spotkanie miało w rzeczywistości miejsce.

Premier Atambayev w swojej wypowiedzi z 30 grudnia 2010 r. poinformował dziennikarzy, że za działaniami Mina Corp stoi rodzina Bakiyev, co firma również uznała za stwierdzenie nieprawdziwe i wprowadzające w błąd.

Firma Mina Corp wielokrotnie powtarzała, że w ramach dochodzenia prowadzonego przez Kongres Stanów Zjednoczonych oraz trwających dochodzeń Biura Prokuratora Generalnego w Kirgistanie nie znaleziono żadnych dowodów rzekomej korupcji lub innego przestępstwa popełnionego przez firmę. Mina Corp, jako dostawca objęty specjalnym statusem i ochroną w ramach traktatu podpisanego pomiędzy Stanami Zjednoczonymi a Kirgistanem, nie potrzebuje jakichkolwiek korzyści ze strony kolejnych rządów Kirgistanu. Mina zapewnia, że zawsze prowadziła swoją działalność w odpowiedzialny sposób i nigdy nie dopuściła się niewłaściwych i nielegalnych kontaktów z urzędnikami Kirgistanu lub ich rodzinami.

Wypowiedzi przedstawicieli rządu Kirgistanu zaprzeczające temu są, w opinii firmy, ewidentną próbą wywarcia nacisku na organy ścigania w celu fabrykowania dowodów świadczących przeciwko Mina. Firma uważa, że tego rodzaju wypowiedzi są bezprawne.

Spółce Mina Corp z powodzeniem udawało się zapewnić nieprzerwaną dostawę paliwa na rzecz działań antyterrorystycznych prowadzonych w Afganistanie przez wiele lat w odpowiedzialny i legalny sposób. Mina utrzymuje, że obecne próby ataku na firmę nie są powodowane bezstronną chęcią walki z korupcją ze strony rządu Kirgistanu, a są napędzane chęcią przejęcia umów na dostawę paliwa w sposób aż zbyt dobrze znany w najnowszej historii Kirgistanu.

Źródło: Mina Corp.

KONTAKT: