Zlecone: Największe chińskie targi nowych technologii już od 16 listopada

23.11.2011, 09:46aktualizacja: 23.11.2011, 09:46

SHENZHEN, Chiny, 16 listopada 2011 r. /PRNewswire/ - Targi China Hi-Tech (CHTF), które w 1999 roku uzyskały autoryzację chińskiej Rady Państwa, odbywają się każdej jesieni w mieście Shenzhen. Współgospodarzami tego wydarzenia są: chińskie Ministerstwo Gospodarki, Ministerstwo Nauki i Techniki, Ministerstwo Przemysłu i Technologii Informacyjnych, Państwowa Komisja ds. Rozwoju i Reform, Ministerstwo Edukacji, Ministerstwo Zasobów Ludzkich i Ubezpieczeń Społecznych, Ministerstwo Rolnictwa, Państwowy Urząd ds. Własności Intelektualnej, Chińska Akademia Nauk, Chińska Akademia Inżynierii oraz Władze Ludowe Miasta Shenzhen. Są to obecnie największe targi nowych technologii w Chinach i stanowią najbardziej wpływową platformę międzynarodowej wymiany technologiczno-gospodarczej w skali państwa oraz wydarzenie technologiczne nr 1 w Chinach.

Targi CHTF 2011 odbywają się w Centrum Konferencyjno-Wystawienniczym Shenzhen w dniach 16 - 21 listopada. W ramach całkowitej powierzchni 105 000 m2, targi podzielono na sześć części: transakcje dot. osiągnięć w nowych technologiach, wystawa specjalizacji, fora, specjalne wydarzenia (super-SUPER Special Events), wymiana zasobów ludzkich i intelektualnych w zakresie nowych technologii oraz targi całoroczne, pod przewodnim tematem "promowania współpracy międzynarodowej w zakresie innowacji i szybszej transformacji modelu rozwojowego".

W tym roku targi goszczą uczestników z 23 krajów, w tym z: USA, Niemiec, Rosji, Korei, Belgii, Węgier, Finlandii, Irlandii, Australii, Danii, Kanady, Francji, Polski, Szwajcarii, Brazylii, Izraela, Kolumbii i Singapuru. Goście szczebla ministerialnego z Węgier, Finlandii, Serbii i innych państw wygłoszą przemówienia na specjalnym Forum Ministerialnym, które również odbędzie się w ramach imprezy.

Dodatkowo, wszystkie chińskie prowincje, regiony autonomiczne i miasta bezpośrednio podlegające Rządowi Centralnemu, Hongkong, Makao i Tajwan, jak również 30 uczelni i uniwersytetów oddeleguje na targi swoich przedstawicieli, aby pochwalić się własnymi produktami oraz osiągnięciami badawczymi.

Ogółem, w ramach CHTF 2011 swoje produkty zaprezentuje około 3 000 przedsiębiorstw z kraju i zagranicy. Liczba gości w tym roku może sięgnąć nawet 500 000. Obecne będą niemal wszystkie wielkie chińskie przedsiębiorstwa technologiczne i najważniejsze organizacje badawcze, w tym Huawei, ZTE, Lenovo, Baidu, Tencent, China Mobile, China Telecom, China Unicom, BYD, Foxconn, Hanvon, Haier, Changhong, Skyworth, Konka itd. Do organizacji badawczych, które wezmą udział w targach należą: Chińska Akademia Nauk, Chińska Akademia Inżynierii, Uniwersytet Nauki i Technologii w Hongkongu, Uniwersytet Pekiński oraz Uniwersytet Tsinghua.

W ramach CHTF 2011 w hali 9. zorganizowany zostanie również "Pawilon międzynarodowy", który ma na celu promowanie importu nowych technologii do Chin. Państwo Środka stanowi ogromny rynek o nieprzebranym potencjale, na który inne kraje mogą wnieść swoje atuty zarówno w zakresie produkcji nowoczesnych technologii, jak i podejścia oraz modeli biznesowych w tym sektorze.

e-mail: chtf@chtf.com

Źródło: China Hi-Tech Fair