Zlecone: Nowa technologia UNSYSTOR już w systemie ISOF

16.03.2011, 10:00aktualizacja: 16.03.2011, 10:00

HEUTHES unowocześnił i rozbudował serwery pracujące na potrzeby systemu ISOF. Firma pracuje nad zwiększeniem wydajności serwerów przy zastosowaniu rozwiązania UNSYSTOR (ang. Unsymmetrical Storage). Obecnie udało się stworzyć nowy serwer, który w dużej części zawiera tę technologię. Jak pokazują pierwsze testy nowe rozwiązanie pozwala na około 20-krotne przyspieszenie zapisów zmian w bazach danych. Przeciętny wzrost wydajności dla wszystkich typów operacji jest 10-krotny.

Niestety HEUTHES musiał zrezygnować z zastosowania SSD gdyż nie udało się zbudować wiarygodnego modelu niezawodności całego układu. Producenci tych dysków nie publikują realnych danych dotyczących gwarantowanej niezawodności. Parametr MTBF, średniego czasu pomiędzy awariami, nie przekłada się wprost na realną żywotność dysku, na którą duży wpływ ma degradacja komórek pamięci podczas pracy. Dyski SSD słabo wspierają również technologię S.M.A.R.T., co utrudnia monitoring i badanie niezawodności w czasie rzeczywistym poszczególnych elementów układu. Nie mając pewności co do niezawodności, HEUTHES był zmuszony zastosować dyski tradycyjne, które jednak nie gwarantują tak spektakularnego jak SSD wzrostu wydajności.

W sprawach niezawodności dysków twardych panuje chaos informacyjny. Warto zapoznać się z raportem opublikowanym przez Google (http://labs.google.com/papers/disk_failures.pdf) dotyczącym badania awaryjności dysków twardych. Ogólnym wnioskiem płynącym z tego artykułu jest stwierdzenie, że podawane przez producentów urządzeń dane są dalekie od mierzonych i uzyskiwanych w realnych zastosowaniach. Z kolei podawane przez producentów dysków SSD parametry oznaczają ponad 200 lat bezawaryjnej pracy. Gwarancje na te produkty nie są jednak dożywotnie. Z dostępnych badań wynika, że wyjątkowo trudne jest opracowanie wiarygodnego modelu niezawodności opartego na naukowych przesłankach.

Obecnie trwa przenoszenie niektórych klientów systemu ISOF na nowy serwer. Proces ten potrwa kilka tygodni. Już od kwietnia wszyscy klienci będą mogli w praktyce przekonać się o ile zwiększy się wydajność ich pracy dzięki UNSYSTOR. Równolegle HEUTHES dokonuje zmian w zakresie wykorzystywanych systemów operacyjnych i baz danych. W nowym serwerze zrezygnowano z systemu Linux w dystrybucji Debian na rzecz CentOS. W zakresie baz danych zaimplementowano najnowszą wersję PostgreSQL 9.0.

Nowy serwer ma również zmieniony układ chłodzenia. Dobór poszczególnych elementów został poprzedzony analizą przepływu ciepła i dedykowanymi obliczeniami numerycznymi, które następnie zweryfikowano kamerą termowizyjną. Z jednej strony zmniejszono pobór energii elektrycznej, z drugiej zapewniono utrzymanie stałej temperatury dysków twardych, co w bezpośredni sposób przełoży się na ich niezawodność.

Więcej informacji na stronach http://www.isof.pl.

Źródło informacji: HEUTHES Sp. z o.o.

Data publikacji 16.03.2011, 10:00
Źródło informacji PAP