Zlecone: PCC sprzedaje niemieckiego dostawcę energii elektrycznej i gazu firmie Nexus Energía

22.12.2010, 19:09aktualizacja: 22.12.2010, 19:09

Duisburg/Barcelona, 22 grudnia 2010 roku - firmy PCC SE, Duisburg, oraz Nexus Energía S.A., Barcelona, podpisały umowę sprzedaży firmy PCC Energie GmbH.

Transakcją tą PCC SE zakończy restrukturyzację swojego Pionu Energii. Zamiast pierwotnej działalności w handlu energią, najważniejszym elementem działalności w przyszłości będzie budowa i eksploatacja własnych elektrowni, przede wszystkim w Europie Wschodniej i Południowo-Wschodniej. PCC Energie GmbH działa od 1999 roku w zakresie dostaw energii elektrycznej i gazu dla zakładów przemysłowych i średnich firm na obszarze całych Niemiec. Przychody spółki zależnej PCC osiągną w 2010 roku ok. 125 mln euro. Wśród klientów znajduje się ok. 6 100 zakładów przemysłowych, średnich firm i sieci detalicznych.

Dla hiszpańskiego dostawcy energii Nexus Energía S.A., zakup PCC Energie GmbH jest pierwszym krokiem w kierunku planowanej ekspansji międzynarodowej. Przy budowaniu swojej pozycji na innych europejskich rynkach Nexus może czerpać z doświadczeń zdobytych w działalności jako ponadregionalny dostawca energii elektrycznej i gazu na rodzimym rynku.

Strony zobowiązały się nie ujawnić ceny zakupu.

Profil PCC SE

PCC to działająca w skali międzynarodowej grupa spółek pod kierownictwem holdingu PCC SE z siedzibą w Duisburgu. W skład Grupy PCC wchodzi obecnie ponad 13 spółek z 13 krajów. PCC zatrudnia ok. 2 200 pracowników na całym świecie. Grupa generuje przychody w trzech podstawowych pionach: chemii, energii i logistyce. Prognozy na bieżący rok obrotowy 2010 przewidują, że przychody wyniosą ok. 580 mln euro.

W skład Grupy PCC wchodzi m.in. jeden z największych zakładów chemicznych Polski. PCC wytwarza w swoich zakładach koło Wrocławia chemikalia na potrzeby m.in. producentów tworzyw sztucznych, mebli oraz proszków do prania. PCC wytwarza m.in. główny składnik specjalistycznych pianek, wykorzystanych w produkcji wysokiej jakości materaców z pianki HR.

Pion Energii PCC koncentruje się głównie na projektach budowy elektrowni wykorzystujących odnawialne źródła energii oraz na instalacjach kogeneracyjnych, przede wszystkim w Europie Wschodniej i Południowo-Wschodniej. W szczególności PCC realizuje obecnie projekty w ramach mechanizmów ochrony klimatu na Bałkanach, budując proekologiczne małe elektrownie wodne. W lutym 2009 roku PCC uruchomiła swoją pierwszą elektrownię wodną w Centralnej Bośni.

W Pionie Logistyki PCC rozwija działalność w zakresie logistyki kontenerowej w Polsce i kontynuuje budowę grupy logistyki kolejowej w Rosji.

Profil Nexus Energía S.A.

Nexus Energía S.A. jest dostawcą energii, który specjalizuje się w sprzedaży energii dla wszystkich grup konsumentów, od klientów prywatnych po korporacyjnych. Firma dysponuje ponadto obszernym doświadczeniem w innych obszarach branży energetycznej i działa m.in. jako partner producentów energii ze źródeł odnawialnych pośredniczący w sprzedaży prądu na rynku energii, będąc jednym z liderów w zakresie energii solarnej. Po dziesięciu latach obecności na rynku, Nexus posiada dziś wiedzę, zasoby i zespół pracowników, niezbędne do dostosowania się do rozmaitych wymagań klientów. Wśród klientów firmy znajduje się m.in. 30 000 gospodarstw domowych, 30 000 małych i średnich firm, ponad 14 000 producentów energii ze źródeł odnawialnych oraz 13 małych dostawców energii dostarczających prąd do 125 000 odbiorców.

Nexus Energía sprzedaje ok. 5 000 GWh energii elektrycznej rocznie i przewiduje na 2010 rok przychody ze sprzedaży na poziomie ponad 500 mln euro. Spółka ma ponad 130 pracowników, 12 przedstawicielstw handlowych i dwie spółki zależne: specjalizującą się w outsourcingu IT dla branży energetycznej firmę Axon Time oraz firmę Nexus Renovables, która koncentruje się na sprzedaży zielonej energii, inwestycjach w produkcję energii ze źródeł odnawialnych oraz audytach energetycznych.

Kontakt prasowy:

PCC SE: