Zlecone: Pentacomp usprawnia realizację spisów powszechnych

17.01.2011, 10:30aktualizacja: 17.01.2011, 10:30

Pentacomp S.A. zakończył kolejny etap tworzenia Operacyjnej Bazy Mikrodanych dla Głównego Urzędu Statystycznego. System ten został opracowany we współpracy z HP Polska oraz SAS Institute. Celem budowy rozwiązania było zapewnienie wsparcia dla pozyskiwania i przetwarzania danych niezbędnych do przeprowadzenia spisów powszechnych zgodnie z wytycznymi Unii Europejskiej.

Zrealizowany w 2010 r. Powszechny Spis Rolny wykorzystywał funkcje Operacyjnej Bazy Mikrodanych (OBM), dzięki czemu przedsięwzięcie to zakończyło się sprawnie i terminowo. Podczas spisu zastosowano nowatorskie metody zbierania danych z rejestrów administracji publicznej i badań statystycznych, wykorzystując formularze elektroniczne. Pozwoliło to całkowicie zrezygnować z papierowej dokumentacji.

Ubiegłoroczny spis rolny był wydarzeniem przełomowym. Do tej pory spisy kojarzyły się z długim i skomplikowanym procesem, przy którym zaangażowanych było wielu statystyków, rachmistrzów oraz pracowników gmin. Przy poprzednim spisie, który odbył się w 2002 roku pracowało około 170 tysięcy rachmistrzów. Tym razem zaangażowano niecałe 12 tysięcy osób. Niewątpliwie OBM usprawniła pracę wszystkich tych, którzy uczestniczą w spisach. Przede wszystkim w znacznym stopniu obniżyła koszty tej operacji rezygnując ze 100 mln formularzy i 1000 ton papieru.

Dane zebrane podczas Powszechnego Spisu Rolnego 2010 są bardzo wysokiej jakości i prezentują bardzo dokładnie sytuację w polskim rolnictwie. Zapewniają tym samym rzetelną bazę informacyjną niezbędną do planowania i prowadzenia polityki rolnej w Polsce oraz całej UE. Systemy zewnętrzne dostarczyły do OBM niezbędne dane, jednak to właśnie OBM umożliwiła ich zintegrowanie, przeanalizowanie i usystematyzowanie, by stanowiły pełnowartościowe źródło informacji potrzebnych statystykom. Ostatecznie można mówić o naprawdę dużym udziale firmy Pentacomp w sukcesie Głównego Urzędu Statystycznego.

Operacyjna Baza Mikrodanych została zbudowana na potrzeby Powszechnego Spisu Rolnego 2010, który został przeprowadzony we wrześniu i październiku 2010 roku oraz Narodowego Spisu Powszechnego Ludności i Mieszkań, który rozpocznie się w kwietniu 2011 roku.

Pentacomp S.A. jest niezależnym, polskim dostawcą rozwiązań informatycznych wspierających duże i średniej wielkości firmy oraz administrację (www.pentacomp.pl)

Źródło informacji: Pentacomp S.A.

Data publikacji 17.01.2011, 10:30
Źródło informacji PAP