Pobierz materiał i Publikuj za darmo
MADISON, N.J. - (BUSINESS WIRE) - Firma Pfizer Inc. poinformowała dzisiaj o wprowadzeniu na światowe rynki swojej nowej zaawansowanej linii produktów żywnościowych dla dzieci GOLD, opracowanej w celu sprostania zmieniającym się potrzebom żywieniowym małych dzieci. Linia odżywek dla niemowląt i dzieci oraz mleka następnego GOLD gwarantuje właściwą ilość wartości odżywczych niezbędnych dla prawidłowego rozwoju i zdrowia rosnących dzieci.
W 2010 r. na świecie ok. 43 mln dzieci poniżej 5 roku życia miało problem z nadwagą(1). Właściwe odżywianie oznacza odpowiednie zbilansowanie składników odżywczych, jednak zbyt duża ilość pewnych składników - nawet tych istotnych w rozwoju dziecka - może mieć negatywne długofalowe skutki zdrowotne.
"Skupiamy się na zaspokajaniu potrzeb żywieniowych najmłodszej populacji. Zdajemy sobie sprawę z ogromnej odpowiedzialności i jesteśmy zdeterminowani położyć niezbędne podwaliny dla zdrowego żywienia - powiedziała Amy Schulman, kierownik jednostki biznesowej Pfizer Nutrition. - Dzięki innowacyjnym osiągnięciom naukowym firmy Pfizer, wprowadzamy na rynek pierwszą serię produktów żywieniowych przetestowanych klinicznie, które pomogą zapewnić dzieciom optymalne składniki pokarmowe."
Linia produktów żywnościowych dla dzieci GOLD firmy Pfizer Nutrition została na nowo opracowana w celu dostosowania się do ostatnich zaleceń wiodących ekspertów ds. żywienia, w tym Amerykańskiej Akademii Pediatrów (AAP), Europejskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci (ESPGHAN) oraz Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) (2).
"Eksperci wyodrębnili kilka składników pokarmowych (witamina A, witamina D, żelazo, cynk oraz jod), których starsze niemowlęta lub małe dzieci mogą spożywać mniej niż jest to zalecane - powiedziała Patricia A. DeRusso, lek. med., główny dyrektor ds. medycznych, wiceprezes Pfizer Nutrition. - Linia produktów GOLD została specjalnie opracowana w celu zapewnienia starszym niemowlętom i małym dzieciom 100% zalecanego w USA dziennego spożycia witaminy A, żelaza, jodu oraz cynku przy karmieniu zgodnie z zaleceniami oraz w celu osiągnięcia zalecanego przez AAP poziomu witaminy D. Ponadto, nowa linia GOLD zawiera mniej białka, aby przyczynić się do zdrowszego tempa rozwoju fizycznego oraz wzmocnić organizmy dzieci w wieku dwóch, trzech i czterech lat dzięki oligofruktozie, czyli rozpuszczalnemu błonnikowi poprawiającego stan flory jelitowej."
Zgodnie ze swoją misją opracowywania produktów żywnościowych, które zapewniają optymalne połączenie składników odżywczych, starannie dobranych tak, aby dostarczać dzieciom odpowiednie dawki składników odżywczych oraz zoptymalizować ich rozwój i wyniki pod względem stanu zdrowia, firma Pfizer Nutrition została sponsorem badania NOURISH (KNOwledge, UndeRstanding & InsightS Into CHild Nutrition) (Wiedza, Rozumienie i Analiza żywienia dzieci), czyli światowej ankiety przeprowadzonej wśród 1 203 pracowników ochrony zdrowia w 12 krajach. Badanie NOURISH zostało opracowane, aby przeanalizować spostrzeżenia i postawy pediatrów i innych pracowników ochrony zdrowia względem żywienia w okresie wczesnego dzieciństwa oraz aby zidentyfikować światową potrzebę profesjonalnej edukacji związanej z odpowiednim zbilansowaniem diety na rzecz optymalnego wzrostu i rozwoju niemowląt i małych dzieci.
Wyniki badania NOURISH wykazały, że prawie połowa (47%) pracowników ochrony zdrowia uważa, że większość rodziców, których dzieci znajdują się pod ich opieką, nie rozumie długofalowego wpływu żywienia we wczesnym okresie życia(3). Mimo regularnych rozmów prowadzonych z rodzicami o optymalnej diecie w ciągu pięciu pierwszych lat życia ich dzieci, pracownicy ochrony zdrowia donoszą, że jeżeli chodzi o karmienie i żywienie, mniej niż jedna piąta rodziców (17%) jest świadoma potrzeby zapewnienia dziecku odpowiedniej zbilansowanej ilości składników pokarmowych, których ich dziecko potrzebuje(3).
Ponadto, prawie 3/4 pracowników ochrony zdrowia (72%) uważa, że prawdopodobne jest, że dzieci otrzymują zbyt duże ilości pewnych składników odżywczych(3), ale mniej niż połowa (43%) twierdzi, że rodzice "w dużym" lub "w umiarkowanym stopniu" martwią się o przekarmianie swoich dzieci(3). Ostatnie badania wskazują na związek pomiędzy żywieniem we wczesnym okresie życia a długofalową otyłością(4,5,6,7,8). Przekarmianie lub nadmierne spożywanie pewnych pokarmów lub składników pokarmowych może przyczynić się do powstania takich przewlekłych chorób jak choroby serca, udar, cukrzyca czy nowotwory(9).
Chociaż naukowcy doszli do wniosku, że szczupłe dziecko to zdrowe dziecko, zgodnie z opiniami pracowników ochrony zdrowia wyniki badania NOURISH ujawniły brak zrozumienia tej zależności wśród rodziców. Ogólnie rzecz ujmując, prawie połowa (44%) przebadanych pracowników ochrony zdrowia twierdzi, że rodzice nie rozumieją "zbyt dobrze" lub "wcale" tego zjawiska(3).
Znacząca większość pracowników ochrony zdrowia ocenia rozwój fizyczny swoich pacjentów według znormalizowanych tablic rozwoju(3). Jedna trzecia (33%) pracowników ochrony zdrowia uznaje przedmiotowe normy rozwoju fizycznego za najistotniejszy czynnik wpływający na ustalenie odpowiedniej diety(3).
Informacje o badaniu NOURISH
Aby lepiej zrozumieć wyobrażenia i poglądy na żywienie niemowląt, firma Braun Research, Inc. (BRI) na zlecenie Pfizer Nutrition przeprowadziła światowe badanie metodą wywiadów telefonicznych i osobistych wśród pracowników ochrony zdrowia. Przebadano w sumie 1 203 pracowników ochrony zdrowia w okresie od września do listopada 2010 r. Wyniki oparto o odpowiedzi udzielone przez 100 osób w każdym z 12 krajów, w tym z Australii, Chin, Egiptu, Grecji, Indonezji, Irlandii, Meksyku, Filipin, Arabii Saudyjskiej, Tajlandii, Zjednoczonego Królestwa i Wenezueli. Minimum 35% pacjentów wszystkich przebadanych pracowników ochrony zdrowia to dzieci w wieku 0-5 lat. Z definicji pracownicy ochrony zdrowia to lekarze rodzinni (17%), pediatrzy (57%), pielęgniarki pediatryczne (13%), pielęgniarki (10%), inni (3%). Badanie charakteryzuje się granicą błędu +/- 2,83% przy 95% poziomie ufności. Dodatkowe informacje znajdują się na stronie http://www.NOURISHsurvey.com.
Informacje o Pfizer Nutrition
Pfizer Nutrition, wcześniej Wyeth Nutrition, to dział Pfizer Inc. Pfizer Nutrition wspiera misję firmy polegającą na poprawianiu stanu zdrowia i samopoczucia już na wczesnych etapach życia, przekazując trafne i głębokie spostrzeżenia konsumentów i naukowców nowym populacjom na nowych rynkach na całym świecie. Pfizer Nutrition łączy prawie stuletnie doświadczenie z kliniczną dokładnością, badaniami naukowymi oraz światowej klasy normami produkcji i bezpieczeństwa produktów w celu opracowywania niezawodnych rozwiązań zapewniających rodzicom pewność, pomoc w żywieniu dzieci i wsparcie ich zdrowej przyszłości. Wytwarzamy najwyższej jakości produkty żywnościowe, które zostały opracowane pod względem naukowym w taki sposób, aby zaspokajać potrzeby niemowląt i małych dzieci, jak również kobiet ciężarnych i karmiących matek.
Pfizer Inc.: Wspólna praca na rzecz zdrowszego świata(TM)
Firma Pfizer (NYSE: PFE) wykorzystuje naukę i światowe zasoby aby poprawiać stan zdrowia i samopoczucie ludzi już na wczesnym etapie ich życie. Staramy się wyznaczać standardy jakości, bezpieczeństwa oraz wartości w procesie odkrywania, opracowywania i produkcji leków dla ludzi i zwierząt. Nasze zróżnicowane portfolio produktów zdrowotnych obejmuje leki oraz szczepionki biologiczne i małocząsteczkowe przeznaczone dla ludzi i zwierząt oraz produkty odżywcze oraz wiele znanych na całym świecie produktów konsumenckich. Każdego dnia pracownicy Pfizer pracują na rozwiniętych i wschodzących rynkach, aby poprawić zdrowie, profilaktykę, metody leczenia i lekarstwa na najbardziej niebezpieczne choroby naszych czasów. Wypełniając nasze zobowiązania jako wiodąca na świecie firma biofarmaceutyczna, współpracujemy również z podmiotami świadczącymi usługi opieki zdrowotnej, rządami oraz lokalnymi społecznościami, aby wpierać i rozwijać dostęp do pewnej i przystępnej cenowo opieki zdrowotnej na całym świecie. Od ponad 150 lat firma Pfizer stara się zmienić życie tych, którzy na niej polegają. Więcej informacji na temat osiągnięć firmy znajduje się na stronie http://www.pfizer.com.
Naturalny pokarm matki jest najlepszy dla dzieci. Odpowiednie odżywianie się matki jest istotne dla przygotowania i utrzymania procesu karmienia piersią. Wprowadzenie częściowego karmienia butelką może negatywnie wpłynąć na karmienie piersią, a wycofanie się z decyzji o zaprzestaniu karmienia piersią jest trudne. Należy stosować się do zaleceń specjalistów w temacie karmienia niemowląt. Odżywki dla niemowląt powinny być przygotowywane i używane zgodnie ze wskazówkami. Niepotrzebne lub niewłaściwe wykorzystanie odżywek dla niemowląt może stanowić zagrożenie dla zdrowia. Przy wyborze metody karmienia niemowląt należy wziąć pod uwagę społeczne i finansowe konsekwencje takiej decyzji.
BIBLIOGRAFIA
1. Światowa Organizacja Zdrowia. "Otyłość i nadwaga". Światowa Organizacja Zdrowia: Genewa, Szwajcaria. Marzec 2011. http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs311/en/index.html.
2. Opracowania własne. Pfizer Nutrition. (Reformulacje: W wieku dwóch, trzech i czterech lat. 29 marca 2010 r.).
3. Braun Research. Badanie NOURISH 2010 (KNOwledge, UndeRstanding & InsightS Into CHild) – Wyniki ogólne. 2010.
4. Singhal A., Kennedy K., Lanigan J., i in. "Żywienie niemowląt a długofalowe zagrożenie otyłością: dane z dwóch losowych kontrolowanych badań". American Journal of Clinical Nutrition 92 (2010): 1133-44.
5. Stettler N., Zemel BS., Kumanyika S., Stallings VA. "Wzrost wagi niemowląt a otyłość wśród dzieci w wieloośrodkowym badaniu kohortowym". Pediatrics 109 (2002): 194-9.
6. Karaolis-Danckert N., Buyken AE., Bolzenius K., i in. "Gwałtowny przyrost wagi dzieci urodzonych w terminie, których waga po urodzeniu była prawidłowa, ma bardziej długotrwały wpływ na zawartość tłuszczu w organizmie niż na wskaźnik masy ciała". American Journal of Clinical Nutrition 84 (2006): 1449-55.
7. Karaolis-Danckert N., Guenther ALB., Kroke A., Hornberg C., Buyken AE. "Jak czynniki dietetyczne we wczesnych latach kształtują wpływ gwałtownego przyrostu wagi niemowląt na rozwój budowy ciała w późniejszym wieku u dzieci urodzonych w terminie, których waga po urodzeniu była prawidłowa". American Journal of Clinical Nutrition 86 (2007): 1700-8.
8. Taveras EM., Rifas-Shiman SL., Belfort MB., i in. "Waga w pierwszych 6 miesiącach życia a otyłość w wieku 3 lat". Pediatrics 123:4 (2009): 1177-83.
9. Światowa Organizacja Zdrowia. "Normy rozwoju fizycznego dzieci Światowej Organizacji Zdrowia: Jakie jest podwójne obciążenie wywoływane przez nieprawidłowe żywienie?" Światowa Organizacja Zdrowia: Genewa, Szwajcaria. 2010; 2 pp.
Źródło: Pfizer Inc.
KONTAKT:
Pfizer Inc.
Rick Goulart
tel. 212-733-7457
e-mail: Rick.Goulart@Pfizer.com
Źródło informacji: Business Wire
Oficjalną, obowiązującą wersję niniejszego zawiadomienia stanowi tekst oryginalny sporządzony w języku źródłowym. Tekst tłumaczenia służy wyłącznie celom orientacyjnym, został sporządzony wyłącznie dla celów ułatwienia zrozumienia zawiadomienia i należy interpretować go w odniesieniu do tekstu źródłowego, który jest jedyną wersją mającą skutki prawne.
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
Data publikacji | 27.04.2011, 21:18 |
Źródło informacji | PAP |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |