Zlecone: Skype dla firm z funkcją grupowych rozmów wideo

07.01.2011, 11:55aktualizacja: 07.01.2011, 11:55

Grupowe połączenia wideo w biznesowej wersji Skype

6 stycznia 2011 r. - Skype powiadomił dziś o dodaniu usługi grupowych połączeń wideo do swojego oprogramowania dla firm. Usługa dostępna jest w nowej, biznesowej wersji komunikatora Skype (wersja 5.1 dla systemu Windows).

Grupowe połączenia wideo z udziałem trzech lub więcej (maksymalnie dziesięciu) osób pozwolą firmom wzbogacić możliwości komunikacyjne i wzmocnić relacje biznesowe. Biznesowa wersja komunikatora Skype (http://www.skype.com/intl/en-us/business) to wysoce rozwinięta platforma komunikacyjna, umożliwiająca interakcję w czasie rzeczywistym za pośrednictwem wysokiej jakości przekazu audio i wideo, organizowanie konferencji, wymianę wiadomości, SMS-ów, a nawet plików oraz udostępnianie pulpitu lub prezentacji.

"Dzięki usłudze grupowych połączeń wideo możemy zaoferować użytkownikom prosty sposób na pozostanie w kontakcie i bezpośrednią współpracę z kolegami, partnerami, czy klientami z całego świata - powiedział David Gurle, dyrektor generalny i wiceprezes Skype for Business. - Biznesowa wersja komunikatora Skype jest wręcz stworzona do spotkań na żywo. Stanowi także kuszącą i opłacalną alternatywę wobec konkurencyjnych rozwiązań, które często są skomplikowane, kosztowne i trudne do wprowadzenia".

Administratorzy w firmach mogą korzystać z wielu zalet biznesowej wersji komunikatora Skype, jaką jest chociażby bezproblemowa instalacja programu na komputerach pracowników w obrębie danej organizacji. Możliwa jest również kontrola sposobu w jaki używany jest Skype poprzez wyłączanie i konfigurowanie szeregu opcji komunikatora. Ponadto administratorzy mogą tworzyć konta dla pracowników, przydzielać punkty Skype Credit lub abonamenty oraz (za pomocą narzędzia internetowego o nazwie Skype Manager) udostępniać wybranym użytkownikom funkcje premium, takie jak grupowe połączenia wideo.

Usługa grupowych połączeń wideo dla firm oferowana jest przez Skype w cenie 5,99 EUR* za miesiąc od użytkownika. Jeśli firma skorzysta z narzędzia Skype Manager aby wykupić dla swoich pracowników 3- lub 12- miesięczny abonament na tę usługę, otrzyma 33% promocyjnej zniżki.

Około 37% użytkowników Skype twierdzi, że korzysta z platformy usług tej firmy w celach biznesowych okazjonalnie lub często.1 Wideorozmowy stanowiły około 41,5 % wszystkich minut spędzonych pomiędzy użytkownikami Skype (Skype-to-Skype) w okresie drugiej połowy 2010 roku.

Promos Promotional Products Inc. z siedzibą w Nowym Jorku, będąca jedną z czołowych firm z branży promocji produktu i marki na świecie, używa funkcji grupowych połączeń wideo Skype do zawierania transakcji z 20 tys. klientów na terenie USA, jak również do prowadzenia wewnętrznych spotkań, szkoleń i zespołowych obrad. Korzystając ze Skype w celach komunikacji, ePromos może dostarczać klientom usługi o wyjątkowej jakości, dzięki czemu zajmuje wiodącą pozycję na wartym 20 mld USD rynku promocji produktów.

"Kiedy przygotowywaliśmy produkt na zamówienie dla jednego z klientów zagranicznych - mówi Jeff Pinsky, wiceprezes wykonawczy w ePromos - zorganizowaliśmy pojedyncze połączenie za pomocą komuniakatora Skype z udziałem klienta i jego przedstawiciela ds. sprzedaży i usług kreatywnych, dzięki czemu w jakości HD mogliśmy wspólnie omawiać najbardziej szczegółowe elementy, takie jak wykończenia czy zdobienia, jak również przeglądać podobne produkty w Internecie. Usługa grupowych połączeń wideo Skype pozwala nam szybciej wypracować lepsze wyniki, gdyż dzięki niej z procesu rozwoju produktu odliczonych zostaje 2-3 tygodnie, 1-2 spotkania czy dodatkowe 2-4 godziny rozmów telefonicznych".

Aby zainicjować grupowe połączenie wideo, wystarczy, by jeden uczestnik konferencji używał komunikatora Skype dla Windows w wersji 5.1 lub najnowszej biznesowej wersji programu. Aby wszyscy użytkownicy mogli odbierać połączenie, powinni dysponować co najmniej wersją 5.0 Skype (Mac lub Windows). Połączenia wideo w Skype pomiędzy dwoma rozmówcami będą nadal bezpłatne.

1 Na podstawie wewnętrznego badania w I kwartale 2010 r. z udziałem 40.000 użytkowników Skype.

Informacje o Skype:

Skype jest oprogramowaniem komunikacyjnym, którego celem jest przekraczanie barier w dziedzinie komunikacji. Dzięki urządzeniu podłączonemu do Internetu, rodziny, przyjaciele i koledzy mogą za darmo wysyłać sobie wiadomości oraz prowadzić rozmowy audio oraz wideo. Mogą oni również wykonywać tanie połączenia z telefonami stacjonarnymi lub komórkowymi praktycznie na całym świecie. Skype wprowadził ostatnio grupowe rozmowy wideo, pozwalając grupom lub więcej niż dwóm osobom wspólnie wykonywać dowolne zadania, kiedy każda z nich znajduje się gdzie indziej.

Firma Skype została założona w 2003 r. i ma siedzibę w Luksemburgu. Skype można za darmo pobrać na komputer, telefony komórkowe i inne podłączone do internetu urządzenia ze strony: http://www.skype.com.

Najświeższe informacje i aktualizacje dotyczące biznesowej wersji Skype’a dostępne są na oficjalnym blogu (http://blogs.skype.com/business), na Twitterze: @skypeforbusiness lub na Facebooku: http://facebook.com/skypeforbusiness.

Wymagane jest szerokopasmowe połączenie z Internetem. Skype nie zastępuje tradycyjnych usług telefonicznych i nie można za jego pomocą dzwonić pod numery alarmowe.

Skype, znaki towarowe i graficzne firmy oraz symbol „S” są znakami towarowymi Skype Limited.

KONTAKT:

Grzegorz Piwowar