Zlecone: Spółka Devicor(R) Medical Products, Inc. zawarła umowę dystrybucyjną z Carbon Medical Technologies

28.03.2012, 17:26aktualizacja: 28.03.2012, 17:26

Transakcja wzbogaca linię markerów tkankowych Mammotome(R), spółki zależnej Devicor.

CINCINNATI, 27 marca 2012 r. - Spółka Devicor(R) Medical Products, Inc. (Devicor) ogłosiła dzisiaj, że podpisała umowę dystrybucyjną ze spółką Carbon Medical Technologies, Inc. Na mocy tej umowy Devicor, spółka macierzysta Mammotome(R), uzyska prawo wyłączności na wprowadzenie na rynek nowego markera tkankowego na bazie betaglukanu, opracowanego przez Carbon Medical Technologies. Nie ujawniono warunków finansowych umowy.

Nowy marker będzie używany podczas wykonywania biopsji piersi do oznaczania tkanek miękkich w placówkach diagnostycznych. Jedyna w swoim rodzaju budowa produktu i opracowany przez firmę autorski materiał zdecydowanie zwiększają widoczność oznaczonych tkanek we wszystkich systemach obrazowania.

"Od lekarzy usłyszeliśmy, że w leczeniu pacjentów niezwykle ważna jest stała i długotrwała widoczność tkanek podczas badania USG i za pomocą innych systemów obrazowania. Naszym zdaniem ten produkt zapewnia takie rozwiązanie" - powiedział Tom Daulton, dyrektor naczelny spółek Devicor i Mammotome.

"Jesteśmy dumni ze współpracy z Devicor i wierzymy, że stworzyliśmy marker o istotnym znaczeniu klinicznym" - stwierdził Dean Klein, prezes i dyrektor naczelny spółki Carbon Medical Technologies.

Mammotome, światowy lider w dziedzinie markerów nowotworowych i urządzeń do wykonywania biopsji wspomaganej próżniowo, prowadzi sprzedaż swoich produktów w blisko 50 krajach na całym świecie. Oprócz nowego wyrobu, w skład asortymentu markerów Mammotome używanych w diagnostyce nowotworów piersi wchodzą takie produkty, jak: MammoMARK(TM), CorMARK(TM) i MicroMARK(R)II.

"Spółka Devicor poczyniła ogromny krok w kierunku stworzenia globalnego przedsiębiorstwa z branży wyrobów medycznych. Umowa z Carbon Medical Technologies to kolejny przykład na to, że nasze inwestycje w innowacyjne produkty pomagają lekarzom skuteczniej rozpoznawać i leczyć choroby" - powiedział Daulton.

Informacje o spółce Carbon Medical Technologies, Inc. (CMT)

Carbon Medical Technologies, Inc. (CMT) opracowuje, wytwarza i wprowadza na rynek autorskie, wszczepialne wyroby medyczne pokryte warstwami węglowymi. Zgodność biologiczna węgla sprawia, że jest on idealnym elementem wszczepialnym do różnorodnych zastosowań, w tym do wypełniania i oznaczania tkanek miękkich oraz do użytku w leczeniu schorzeń naczyniowych i neurologicznych. Portfel produktów CMT obejmuje produkty z każdego z tych obszarów, które służą szerokim rzeszom pacjentów. CMT to założone w 1994 r. prywatne przedsiębiorstwo z siedzibą w St. Paul w stanie Minnesota (USA). Zakłady produkcyjne CMT działają zgodnie z normą ISO 13485 i dobrymi praktykami wytwarzania (GMP) zatwierdzonymi przez amerykański Urząd Kontroli Żywności i Leków (FDA).

Informacje o spółce Devicor(R) Medical Products, Inc.

Devicor, spółka macierzysta Mammotome, to dynamicznie rozwijające się przedsiębiorstwo o zasięgu globalnym, skupiające podmioty działające w branży medycznej. Spółka, która początkowo zaangażowała się w walkę z nowotworami piersi, obecnie dąży do stworzenia globalnego przedsiębiorstwa poprzez inwestycje w narzędzia i technologie służących do przeprowadzania zabiegów minimalnie inwazyjnych, jak również ich i opracowywanie. Więcej informacji o firmie można znaleźć na stronie: http://www.devicormedical.com.

Mammotome, z siedzibą główną w Sharonville w stanie Ohio (USA), zatrudnia ponad 400 pracowników na całym świecie. Spółka rozwija najnowocześniejsze technologie, aby pomóc lekarzom precyzyjnie diagnozować choroby piersi, takie jak nowotwór gruczołu sutkowego, dzięki zabiegom minimalnie inwazyjnym. Portfel produktów Mammotome(R), sprzedawanych w ponad 50 krajach na świecie, obejmuje system biopsyjny Mammotome(R) oraz markery tkankowe (MammoMARK(TM), MicroMARK(R)II i CorMARK(TM)) używane do pobierania próbek materiału tkankowego z piersi w celach diagnostycznych i leczenia. Od czasu wprowadzenia na rynek systemu biopsyjnego Mammotome(R) w roku 1995, z tej minimalnie inwazyjnej procedury z wykorzystaniem obrazowania stereotaktycznego, USG lub rezonansu magnetycznego, skorzystało już ponad 3,6 miliona kobiet. Więcej informacji o firmie można znaleźć na stronie: http://www.mammotome.com.

Źródło: Devicor Medical Products, Inc.

KONTAKT:

Mary Roberts