Zlecone: W Niemczech i Austrii duże zainteresowanie wykwalifkowanymi pracownikami z Europy Wschodniej

04.05.2011, 16:56aktualizacja: 04.05.2011, 16:56

Mamy ogromną przyjemność zaprezentować Państwu wyniki badań przygotowanych przy współpracy Agencji Zatrudnienia Trenkwalder oraz serwisu rekrutacyjnego Szybkopraca.pl.

Wyniki badania przeprowadzonego przez Agencję Zatrudnienia Trenkwalder wśród pracodawców austriackich pokazują ogromne zainteresowanie pracownikami z krajów Europy Wschodniej. Ponad 1/3 badanych przedsiębiorstw planuje zatrudnienie pracowników z nowych krajów UE, w szczególności w branży przemysłowej (32,5%) i handlowej (28,9%). Ponad to, głównym czynnikiem decydującym o zatrudnieniu obcokrajowców w Austrii okazały się kwalifikacje pracowników, które wskazało 42,9% badanych. Wyniki te zaprzeczają obiegowej opinii mówiącej o kosztach zatrudnienia, jako najważniejszym czynniku przemawiającym za zatrudnieniem pracowników z krajów Europy Wschodniej.

Wyniki badania wskazały odległość kraju zamieszkania od kraju wykonywania pracy, jako istotny element wpływający na decyzje o zatrudnieniu pracowników z nowych krajów UE. Ponad 40% przedsiębiorstw austriackich biorących udział w badaniu wskazało Węgry, Czechy, Słowację i Słowenię, kraje interesujące pod względem pozyskiwania personelu. Polska znalazła się na miejscu 5. z 29,8% wskazań.

Ponad to pragniemy przedstawić Państwu szczegółową analizę ogłoszeń rekrutacyjnych zamieszczanych na łamach portalu Szybkopraca.pl. Analiza ostatnich 6 miesięcy pokazuje, że najwięcej zagranicznych ofert pracy dotyczy zatrudnienia w Niemczech (27%), Wielkiej Brytanii (23,3%), Holandii (14,1%), Francji (8,4%), USA (6,1%), Norwegii (5,1%) oraz Austrii (3%). Na ilość ofert zamieszczanych na Szybkopraca.pl niewątpliwie wpływ ma otwarcie rynku pracy w Niemczech i Austrii.

Badanie zainteresowania zagranicznymi ofertami pracy wśród kandydatów odwiedzających Szybkopraca.pl, wskazało USA i Niemcy, jako najbardziej popularne kraje. Średnia ilość odsłon ofert pracy z tych krajów wyniosła odpowiednio 2085,5 i 1917,5. Do najbardziej popularnych ofert należały również ogłoszenia pracodawców z Grecji (1904,7 odsłon), Norwegii (1818,7 odsłon), Szwecji (1673,2 odsłon), Danii (1049,9 odsłon), Francji (1000,2 odsłon), Austrii (975,9 odsłon).

Zapraszamy do zapoznania się ze szczegółową analizą wyników badań przeprowadzonych przez Trenkwalder i Szybkopraca.pl umieszczony na stronach: http://www.trenkwalder.com/pl/Serwis_prasowy/Komunikaty_prasowe.html, http://raport.szybkopraca.pl/.

Plik graficzny dotyczący tej informacji prasowej znajduje się na portalu Serwisu Informacji Zleconych pod adresem http://siz.pap.pl.

KONTAKT:

Kamil Sadowniczyk

e-mail: k.sadowniczyk@trenkwalder.com.pl

Źródło informacji: Agencja Zatrudnienia Trenkwalder oraz portal rekrutacyjny Szybkopraca.pl

Data publikacji 04.05.2011, 16:56
Źródło informacji PAP