Zlecone: Wspólne oświadczenie koncernu BP i Komitetu Sterującego Oskarżycieli

17.04.2012, 13:00aktualizacja: 17.04.2012, 13:00

NOWY ORLEAN, 17 kwietnia 2012 r. /PRNewswire/ - BP oraz Komitet Sterujący Oskarżycieli (Plaintiffs' Steering Committee, PSC) potwierdziły, że Sąd Okręgowy USA odroczył dzisiaj termin składania umów ugody do środy 18 kwietnia, do godz. 8:30 a.m. CDT (czasu środkowoamerykańskiego). Odroczenie ma na celu dać koncernowi BP oraz PSC więcej czasu na uzupełnienie obszernej dokumentacji potrzebnej do finalizacji dwóch umów zasadniczych, o których poinformowano 2 marca.

BP oraz PSC pracują nad finalizacją dwóch odrębnych umów ugody - jednej, rozstrzygającej kwestie ekonomiczne oraz kwestie roszczeń tytułem utraty mienia; drugiej, skupiającej się na roszczeniach natury medycznej - która pozwoliłaby na sprawiedliwe zadośćuczynienie osobom prywatnym i przedsiębiorcom szkód poniesionych na skutek awarii platformy wiertniczej Deepwater Horizon i powstały w jej następstwie wyciek ropy naftowej.

Dalsze ogłoszenia zostaną przedstawione w odpowiednim czasie.

Źródło: BP

KONTAKT: