ZUE SA (55/2016) Rozwiązanie umowy za porozumieniem stron z PSE S.A.

07.11.2016, 19:34aktualizacja: 07.11.2016, 19:34

Raport bieżący 55/2016

Zarząd ZUE S.A. z siedzibą w Krakowie (Spółka, Emitent) w nawiązaniu do raportu bieżącego nr 21/2014 z 25 marca 2014 r. w sprawie zawarcia przez konsorcjum w składzie: ZUE S.A. oraz Dalekovod Polska S.A. (Konsorcjum, Wykonawca) z Polskimi Sieciami Elektroenergetycznymi S.A. (Zamawiający) umowy na realizację przez Konsorcjum zadania inwestycyjnego "Budowa dwutorowej linii 400 kV Kozienice Ołtarzew" (Umowa), informuje, iż w dniu 7 listopada 2016 r. Konsorcjum zawarło porozumienie w sprawie rozwiązania Umowy za porozumieniem stron (Porozumienie), które wchodzi w życie z dniem jego podpisania. Strony dokonały w ramach Porozumienia polubownego rozliczenia dotychczasowej realizacji Umowy i roszczeń związanych z jej realizacją i rozwiązaniem.

Spółka informuje również, iż stosunki prawne między uczestnikami Konsorcjum: ZUE S.A. oraz Dalekovod Polska S.A., wynikające z Umowy zostały rozwiązane i rozliczone w sposób polubowny.

W ramach ww. rozliczenia na podstawie Porozumienia, przy uwzględnieniu rozliczenia z Dalekovod Polska S.A. Spółka otrzyma kwotę w wysokości 9 mln zł netto.

Emitent informuje, iż Porozumienie zostało zawarte z przyczyn zewnętrznych, niezależnych od Wykonawcy i Zamawiającego.

W opinii Spółki decyzja o zawarciu Porozumienia w obecnych uwarunkowaniach związanych z Umową, tj. dezaktualizacji, z przyczyn nieleżących po którejkolwiek ze Stron, pierwotnie prawidłowych założeń terminowych i harmonogramowych oraz niemożliwości ich zmiany w ramach Umowy z Zamawiającym jest decyzją racjonalną.

Spółka informuje, że w związku z zawarciem Porozumienia, na dzień przekazania niniejszego raportu bieżącego spółki z Grupy Kapitałowej ZUE posiadają portfel zamówień o łącznej wartości ok. 214 mln zł netto.

Na rynku infrastruktury kolejowej ma miejsce ożywienie w rozstrzyganiu przetargów na większe kwoty. Od 7 października 2016 roku Spółka złożyła oferty z najniższą ceną w postępowaniach przetargowych (samodzielnie lub w konsorcjum) na łączną kwotę 654,7 mln zł netto przy czym oczekiwana wartość wynagrodzenia z ww. kontraktów przypadająca na Spółkę to ok. 404 mln zł netto. Dodatkowo oferta złożona przez konsorcjum z udziałem Spółki została wybrana jako najkorzystniejsza w postępowaniu przetargowym na kwotę 159,7 mln zł netto, przy czym wartość wynagrodzenia z ww. kontraktu przypadająca dla Spółki to ok. 53 mln zł netto. Po wyborze przez zamawiających ofert złożonych jako najkorzystniejsze i podpisaniu na nie umów, spółki z Grupy Kapitałowej ZUE będą posiadały portfel zamówień w wysokości łącznej ok. 671 mln zł netto.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz