ZUE SA informacja o zawarciu znaczącej umowy

30.07.2014, 14:36aktualizacja: 30.07.2014, 14:36

Raport bieżący 35/2014

Zarząd ZUE S.A. z siedzibą w Krakowie ("Spółka") informuje, iż w dniu 29 lipca 2014 roku zawarł z mBank S.A. z siedzibą w Warszawie ("Bank") umowę współpracy w zakresie korzystania przez Spółkę z produktów i usług Banku w ramach linii na finansowanie bieżącej działalności Spółki ("Umowa"). Bank udostępnia Spółce w ramach przyznanego limitu prawo do korzystania z następujących produktów:

1) gwarancje w walucie PLN oraz EUR z maksymalnym terminem ważności do 60 miesięcy, udzielane przez Bank na wniosek Spółki. W przypadku gwarancji bankowych z okresem ważności powyżej 36 miesięcy wymagane jest dodatkowe zabezpieczenie w postaci kaucji pieniężnej ("Kaucja") w wysokości 15 % wartości udzielonej gwarancji, na warunkach określonych w umowie o Kaucję, zawartej pomiędzy Spółką a Bankiem w dniu 29 lipca 2014 roku,

2) kredyty obrotowe o charakterze nieodnawialnym w walucie PLN udzielanych przez Bank na wniosek Spółki i zgodnie z umową kredytu obrotowego, zawieraną każdorazowo pomiędzy Bankiem a Spółką.

Maksymalna wartość limitu udzielonego Spółce przez Bank na wszystkie produkty łącznie wynosi 70 mln PLN, jednocześnie ustalono poniższe sublimity produktowe:

1) sublimit na gwarancje do kwoty 30 mln PLN,

2) sublimit na kredyty obrotowe o charakterze nieodnawialnym do kwoty 70 mln PLN.

Limit został udzielony na okres od dnia zawarcia Umowy do dnia 20 lipca 2017 roku, niemniej jednak dopuszcza się możliwość, aby ostateczny termin ważności gwarancji wykraczał poza podstawowy okres ważności limitu.

Zabezpieczeniem wierzytelności Banku wobec Spółki, wynikających z niniejszej Umowy jest:

1) hipoteka umowna łączna na zabudowanej nieruchomości gruntowej położonej w miejscowości Magdalenka, gmina Lesznowola, przy ulicy Orzechowej nr 2 oraz na zabudowanych nieruchomościach gruntowych położonych w Krakowie przy ulicy Półłanki 21, jak również przelew na rzecz Banku przysługującego Spółce prawa do całości odszkodowań z tytułu umowy ubezpieczenia wyżej wymienionych nieruchomości,

2) cesja na rzecz Banku wierzytelności Spółki od firmy Polskie Sieci Elektroenergetyczne S.A. z siedzibą w Konstancinie Jeziornie z tytułu umowy zawartej w dniu 25 marca 2014 roku (Spółka informowała o zawarciu przedmiotowej umowy w raporcie bieżącym nr 21/2014 w dniu 25 marca 2014 roku),

3) Kaucja złożona w Banku na warunkach określonych w umowie o Kaucję zawartą pomiędzy Spółką a Bankiem w dniu 29 lipca 2014 roku.

Warunki finansowe, na których Spółka zawarła Umowę oraz korzystać będzie z przyznanego limitu, nie odbiegają od powszechnie stosowanych na rynku dla tego rodzaju umów.

Umowa została uznana za znaczącą z uwagi na fakt, iż wartość jej przedmiotu przekracza 10% wartości kapitałów własnych Spółki.

Podstawa prawna: § 5 ust. 1 pkt. 3 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 lutego 2009 r. w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi abs/