ZUE SA Informacja o zawarciu znaczącej umowy z BGŻ BNP Paribas S.A.

11.12.2015, 13:11aktualizacja: 11.12.2015, 13:11

Raport bieżący 96/2015

Zarząd ZUE S.A. z siedzibą w Krakowie ("Spółka") informuje, iż w dniu 10 grudnia 2015 roku Spółka zawarła z Bankiem BGŻ BNP Paribas S.A. ("Bank") umowę o finansowanie ("Umowa"), w ramach której Spółka otrzymała limit kredytowy do maksymalnej wysokości 100 mln zł oraz umowy wykonawcze określającej warunki wykorzystania limitu.

Zabezpieczeniem należności wynikających z Umowy stanowią weksel własny in blanco, hipoteka umowna łączna do kwoty 150 mln zł ustanowiona na prawach użytkowania wieczystego i nieruchomościach należących do Spółki i położonych w Kościelisku o łącznej wartości około 4,2 mln zł, cesja praw z polisy ubezpieczeniowej w/w nieruchomości. Zabezpieczeniem Umowy jest również oświadczenie Spółki o poddaniu się egzekucji do kwoty 170 mln zł z terminem obowiązywania do grudnia 2028 r. oraz przejęcie kwoty na zabezpieczenie na rzecz Banku ustanawiane przed wystawieniem przez Bank gwarancji.

Limit kredytowy zostanie udostępniony Emitentowi po ustanowieniu wskazanych powyżej zabezpieczeń na rzecz Banku.

W ramach wykonania Umowy zostały podpisane między Bankiem a Spółką umowy wykonawcze tj.:

- umowa o kredyt odnawialny z przeznaczeniem na finansowanie bieżącej działalności Spółki do maksymalnej wysokości 30 mln zł z okresem kredytowania od 8 grudnia 2017 roku do dnia 10 grudnia 2025 roku i oprocentowaniem ustalanym na poziomie WIBOR 1M powiększonym o marżę Banku;

- umowa linii gwarancji do maksymalnej wysokości limitu odnawialnego 70 mln zł z okresem kredytowania od 8 grudnia 2017 roku do dnia 10 grudnia 2025 roku w ramach którego udzielane mogą być gwarancje wadialne, dobrego wykonania oraz zabezpieczające właściwe usunięcie wad i usterek.

Dodatkowym zabezpieczeniem umowy o kredyt odnawialny jest potwierdzona cesja z kontraktów przedstawionych przez Spółkę do finansowania. Każde udostępnienie środków z kredytu odnawialnego podlega odrębnemu zatwierdzeniu przez Bank.

Umowa nie zawiera zapisów dotyczących kar umownych.

Pozostałe warunki Umowy nie odbiegają od warunków standardowych dla tego rodzaju umów.

Umowa została uznana za znaczącą z uwagi na fakt, iż wartość jej przedmiotu przekracza 10% wartości kapitałów własnych Spółki.

Jednocześnie w okresie ostatnich 12 miesięcy Spółka zawarła z Bankiem dodatkowo trzy umowy o łącznej wartości ok. 11 mln zł związane z odpowiednio usługą leasingu oraz linii gwarancji.

Podstawa prawna: § 5 ust. 1 pkt. 3 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 lutego 2009 r. w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi zdz