Borys: dołek aktywności gospodarczej był w kwietniu; chyba mamy go za sobą

12.05.2020, 11:05aktualizacja: 12.05.2020, 11:05

Dołek aktywności gospodarczej był w kwietniu, chyba mamy go za sobą - powiedział w poniedziałek prezes Polskiego Funduszu Rozwoju Paweł Borys. Jego zdaniem wszystko wskazuje na to, że wychodzenie z kryzysu zajmie kilka miesięcy.

Borys wziął udział w konferencji "Rynek funduszy i jego funkcjonowanie w dobie epidemii", zorganizowanej przez Izbę Zarządzających Funduszami i Aktywami.

Mówiąc o prognozach dla polskiej gospodarki ocenił, że musimy liczyć się z tym, że drugi kwartał będzie dla niej bardzo trudny.

"Musimy liczyć się z głęboką recesją, rzędu 10-15 proc. Wiele przedsiębiorstw - szacujemy, że w ponad połowie sektorów polskiej gospodarki - odczuwa bardzo silny spadek przychodów, co najmniej o 20-25 proc." - powiedział.

"Jestem przekonany, patrząc na szybkie dane z gospodarki, że w drugiej połowie kwietnia mieliśmy dołek jeśli chodzi o spadek aktywności gospodarczej w Polsce. Co oczywiście nie oznacza, że maj czy czerwiec nie będą również trudnymi miesiącami, bo cały czas w ujęciu rok do roku czy kwartał do kwartału te spadki przychodów firmy odczują. Będzie silny spadek PKB" - uważa prezes PFR.

"Natomiast dane dotyczące aktywności, wydatków z kart, zużycia energii elektrycznej i kilka takich szybkich wskaźników pokazuje, że ten dołek aktywności gospodarczej chyba mamy już za sobą. Więc jeśli chodzi o wychodzenie z kryzysu, to wszystko wskazuje na to, że ono zajmie kilka miesięcy i będzie miało raczej kształt litery U" - powiedział Borys.

Zaznaczył, że są jednak "ryzyka wtórne", jak ryzyko zadłużenia w kilku krajach UE czy wśród krajów rozwijających się i ryzyko kryzysu bankowego.

"Powrót na ścieżkę silnego wzrostu zajmie trochę. Ten kryzys na pewno będziemy odczuwali latami" - powiedział. (PAP)

Autor: Marcin Musiał

mmu/ pad/