Bydgoska Pesa dostarczy 13 tramwajów przegubowych Swing do Sofii

29.01.2019, 17:13aktualizacja: 29.01.2019, 17:13

Umowę na dostawę 13 niskopodłogowych tramwajów przegubowych Swing dla Sofii podpisała Pesa Bydgoszcz z firmą Stolichen Electrotransport EAD we wtorek w stolicy Bułgarii. Wartość zamówienia to ok. 98 mln zł - poinformowała spółka.

Podpisy pod umową złożyli dyrektor wykonawczy Stolichen Electrotransport EAD Evgeniy Ganchev oraz prezes Pesy Krzysztof Sędzikowski i członek zarządu spółki Sławomir Piątek.

"Ten kontrakt wpisuje się w naszą strategię zakładającą wzmocnienie pozycji na tych europejskich rynkach, na których już jesteśmy. Eksport będzie miał kluczowe znaczenie dla przyszłości spółki, wkrótce podpiszemy kolejne zagraniczne umowy" - podkreślił, cytowany w komunikacie, Sędzikowski.

Zakontraktowane Swingi to pięcioczłonowe tramwaje o długości 30 m z 41 miejscami siedzącymi i 160 miejscami stojącymi. Pojazdy będą wyposażone w klimatyzację i system monitoringu, a także będą miały platformę dla wózków i będą przystosowane dla osób niepełnosprawnych i niedowidzących.

Na wartość kontraktu składają się: dostawa tramwajów, części zamiennych i urządzeń diagnostycznych oraz przeprowadzenie szkoleń.

Umowa ma zostać zrealizowana do końca 2019 r. Wcześniej Pesa dostarczyła do Sofii 25 tramwajów Swing: na postawie umowy z 2013 r. - 20 sztuk i umowy z 2016 r. - pięć sztuk.

Kontrakt jest częścią projektu transportowego Sofii, realizowanego przy finansowym wsparciu Programu Operacyjnego "Regiony w rozwoju" 2014-2020, współfinansowanego przez Unię Europejską za pośrednictwem Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego. (PAP)

autor: Jerzy Rausz

rau/ amac/