CBOS: 86 proc. Polaków spędziło tegoroczny letni urlop w kraju

13.10.2020, 13:16aktualizacja: 13.10.2020, 13:16

86 proc. Polaków spędziło tegoroczny letni urlop w kraju - wynika z badań CBOS. Znaczna część osób wskutek pandemii zmodyfikowała swoje plany wyjazdów wakacyjnych, ale z nich całkowicie nie zrezygnowała - dotyczy to 20 proc. badanych - dodano.

W raporcie "Turystyka letnia w czasach pandemii" CBOS podaje, że na przełomie maja i czerwca 42 proc. badanych zadeklarowało, iż tego lata zamierza wyjechać na wypoczynek lub turystycznie na co najmniej dwa dni. Połowa (50 proc.) pytanych nie planowała takich wyjazdów, a 8 proc. respondentów jeszcze nie zdecydowało. We wrześniu okazało się, że z takich wyjazdów skorzystało 38 proc. dorosłych Polaków, to o 4 pkt proc. mniej niż planowało u progu tegorocznych wakacji.

Raport zauważa też, że na początku 2020 roku niemal dwie trzecie (64 proc.) dorosłych Polaków deklarowało, iż w tym roku zamierza wyjechać w celach wypoczynkowych lub turystycznych na co najmniej dwa dni (odsetek respondentów deklarujących zamiar takiego wyjazdu był na początku tego roku taki sam, jak w roku poprzednim i po raz drugi najwyższy z notowanych od 2013 roku). Zdaniem jego autorów gros tych wyjazdów było zaplanowane na lato, toteż spodziewają się, że cały rok 2020 charakteryzować będzie duży spadek aktywności turystycznej Polaków.

Według CBOS decyzję o wyjeździe podejmowały częściej osoby z wyższym wykształceniem, z dużych miast i lepiej zarabiający.

Pewien wpływ miał także lęk przed koronawirusem - wśród osób, które deklarowały, że bardzo boją się zarażenia, w podróż udała się niespełna jedna piąta (19 proc.).

(PAP)

mww/ amac/