Centralne Biuro Antykorupcyjne zatrzymało byłą urzędniczkę MS Marzenę K.

13.10.2016, 11:38aktualizacja: 13.10.2016, 11:38

CBA zatrzymało b. pracownicę resortu sprawiedliwości Marzenę K. Chodzi o sprawę dot. reprywatyzacji w Warszawie, śledztwo prowadzone jest przez CBA i prokuraturę regionalną we Wrocławiu.

O zatrzymaniu Marzeny K. poinformował w czwartek PAP Piotr Kaczorek z wydziału komunikacji społecznej Centralnego Biura Antykorupcyjnego.

"Urzędniczkę Ministerstwa Sprawiedliwości zatrzymano w Warszawie w związku z jednym ze śledztw dotyczących reprywatyzacji. Zostanie przewieziona do Wrocławia" - podał Kaczorek. Poinformował też, że trwają czynności w warszawskim mieszkaniu Marzeny K.

"Oznacza to, że wrocławska prokuratura regionalna i CBA przeszła do kolejnego etapu śledztwa, ale nie mogę podać więcej szczegółów, ponieważ trwają czynności w tej sprawie" - powiedział PAP.

Wcześniej media pisały, że urzędniczka miała dostać w sumie 38,6 mln zł w ramach odszkodowań za sześć stołecznych nieruchomości, czego miała nie ujawnić w oświadczeniach majątkowych. Jest ona także jednym ze współwłaścicieli słynnej warszawskiej działki przy PKiN, pod dawnym adresem Chmielna 70, wokół której rozpoczęła się afera reprywatyzacyjna w stolicy.

W środę prokurator krajowy Bogdan Święczkowski poinformował, że w kraju prowadzonych jest ok. 100 postępowań dotyczących reprywatyzacji. Na początku września na polecenie ministra sprawiedliwości, prokuratora generalnego Zbigniewa Ziobry powołano trzy zespoły prokuratorskie do spraw warszawskiej reprywatyzacji: w prokuraturach regionalnych - wrocławskiej i warszawskiej oraz zespół koordynacyjny w Prokuraturze Krajowej. (PAP)

ago/ malk/

Data publikacji 13.10.2016, 11:38