Chiny planują intensywną rozbudowę kolei dużych prędkości

30.12.2016, 10:47aktualizacja: 30.12.2016, 10:47

Chińskie władze planują rozbudowę krajowej sieci kolei dużych prędkości do 30 tys. km przed 2020 r. To część wydatków na infrastrukturę, które mają podtrzymać wzrost gospodarczy.

W 2015 r. chińska kolej dużych prędkości miała długość 19 tys. km.

Dzięki planowanej rozbudowie sieć ma połączyć 80 proc. głównych chińskich miast – powiedział chiński wiceminister transportu Yang Yudong.

Do 2020 r. Chiny planują zainwestować w rozbudowę kolei 3,5 bln juanów (504 mld USD) – powiedział Yang przedstawiając plan poprawy krajowego transportu.

Plan zakłada m. in. przyśpieszenie budowy kolei w słabiej rozwiniętych gospodarczo regionach w centrum i na zachodzie kraju.

W środę rozpoczęto użytkowanie nowego odcinka szybkiej kolei łączącego Szanghaj na wschodzi kraju z miastem Kunming, stolicą biedniejszej prowincji Yunnan na południowym zachodzie.

W ostatnich latach tempo wzrostu chińskiej gospodarki jest słabsze. W ciągu ostatnich dwóch lat władze odpowiedziały zwiększeniem wydatków na infrastrukturę. (PAP)

au/ osz/

Data publikacji 30.12.2016, 10:47