CIR: nowa Ordynacja podatkowa zwiększy ochronę podatnika i skuteczność fiskusa

28.05.2019, 18:06aktualizacja: 28.05.2019, 18:06

Rząd przyjął projekt nowej Ordynacji podatkowej, która przewiduje większą ochronę praw podatnika w jego kontaktach z administracją podatkową oraz większą efektywność i skuteczność poboru podatków - poinformowało we wtorek Centrum Informacyjne Rządu.

Wraz z projektem nowej Ordynacji podatkowej rząd przyjął również projekt ustawy wprowadzającej nową Ordynacje i ustawę o Rzeczniku Praw Podatnika. Wszystkie te dokumenty przygotował resort finansów.

"Nowa Ordynacja podatkowa przewiduje większą ochronę praw podatnika w jego kontaktach z administracją podatkową oraz zwiększenie efektywności i skuteczności poboru podatków. W projekcie wprowadzono oraz uporządkowano mechanizmy chroniące pozycję podatnika w jego relacjach z organami podatkowymi" - napisano w komunikacie CIR.

Do najważniejszych rozwiązań związanych z zasadami ogólne prawa podatkowego zaliczono uporządkowanie oraz uzupełnienie kierunkowych dyrektyw postępowania w rozstrzyganiu spraw podatkowych, w tym niektórych obecnych jedynie w orzecznictwie i doktrynie (np. zasada ugodowego załatwiania spraw). "Jest to realizacja wielokrotnie zgłaszanego postulatu dotyczącego porządkowania ogólnego prawa podatkowego. Rozwiązanie to wzmocni ochronę praw podatnika, w szczególności w połączeniu z powołaniem Rzecznika Praw Podatnika stojącego na ich straży" - podkreślono.

Zaproponowano tzw. program współdziałania, którego istotą będzie współpraca podatnika z organem podatkowym na rzecz prawidłowego wypełniania obowiązków podatkowych. Efektem takiej współpracy, po stronie administracji podatkowej, będzie wiedza o działaniach podatnika mających wpływ na wysokość opodatkowania, a po stronie podatnika – pewność poprawności jego rozliczeń podatkowych. (PAP)

Autor: Marcin Musiał

mmu/ pad/