Czterech laureatów siódmej edycji Nagrody Polskiej Rady Biznesu

22.05.2018, 09:28aktualizacja: 22.05.2018, 09:28

Zenon Ziaja, Przemysław Gacek, Bartosz Pilitowski i ksiądz Adam Boniecki zostali w poniedziałek laureatami siódmej edycji Nagrody Polskiej Rady Biznesu. Zdaniem kapituły konkursu wywarli oni największy wpływ na rozwój biznesu i życie społeczne.

"Polska ma swoich bohaterów - przedsiębiorców, którzy przez lata tworzyli miejsca pracy, przyczyniali się do wzrostu gospodarczego i budowy kraju" - powiedział w poniedziałek podczas uroczystej Gali siódmej edycji Nagrody PRB przewodniczący Kapituły PRB Wojciech Kostrzewa. Kapituła wybrała czterech laureatów, którzy wywarli największy wpływ na rozwój biznesu i życie społeczne w kraju oraz za granicą.

Nagroda im. Jana Kulczyka w kategorii "Sukces", "za zrealizowanie spektakularnego projektu biznesowego" przypadła Zenonowi Ziai – założycielowi i prezesowi przedsiębiorstwa Ziaja, producenta farmaceutyków oraz kosmetyków pielęgnacyjnych.

W kategorii "Wizja i innowacja" laureatem został Przemysław Gacek – założyciel i prezes Grupy Pracuj.pl. "To człowiek, który 18 lat temu miał wizję i potrafił ją zrealizować" - uzasadniła decyzję Kapituły zasiadająca w niej Małgorzata Adamkiewicz, współwłaścicielka Grupy Adamed.

Nagroda im. Andrzeja Czerneckiego w kategorii "Działalność społeczna" przypadła Bartoszowi Pilitowskiemu, założycielowi Fundacji Court Watch Polska wspierającej zmiany w polskim wymiarze sprawiedliwości, poprzez prowadzenie Obywatelskiego Monitoringu Sądów oraz budowanie Centrów Sprawiedliwości Naprawczej.

Laureatem nagrody specjalnej PRB im. Jana Wejcherta za całokształt działalności i szczególne osiągnięcia, które wywarły znaczący wpływ na rozwój polskiego życia gospodarczego i społecznego został w tym roku ksiądz Adam Boniecki. (PAP)

autor: Ewa Wesołowska

ewes/ mmu/