Duda: będę sojusznikiem w promowaniu korzystnych rozwiązań dla małych firm

10.10.2016, 19:46aktualizacja: 10.10.2016, 19:46

Sfera gospodarcza potrzebuje dobrych uregulowań prawnych – wskazał prezydent Duda w liście do uczestników katowickiego kongresu małych i średnich firm. Zapewnił, że będzie ich sojusznikiem w promowaniu korzystnych dla tego sektora rozwiązań prawnych.

Rozpoczęty w poniedziałek w stolicy Górnego Śląska VI Europejski Kongres Małych i Średnich Przedsiębiorstw zgromadził kilka tysięcy gości – m.in. przedsiębiorców, ekspertów, samorządowców, przedstawicieli instytucji otoczenia biznesu i polityków. W ciągu trzech dni zaplanowano ponad 80 debat i wydarzeń towarzyszących.

W liście do uczestników kongresu, odczytanym przez doradcę prezydenta Agnieszkę Lenartowicz-Łysik, Andrzej Duda ocenił, że małe i średnie przedsiębiorstwa „to sól gospodarki rynkowej, jeden z najważniejszych czynników wzrostu i rozwoju”. Prezydent wyraził nadzieję, że firmy tego sektora skorzystają na rozwiązaniach zawartych w prezydenckim projekcie nowelizacji ustawy o swobodzie działalności gospodarczej.

„Korzystając z inicjatywy ustawodawczej niedawno skierowałem do marszałka Sejmu RP projekt nowelizacji ustawy o swobodzie działalności gospodarczej. Jeżeli zaproponowane przeze mnie zmiany zostaną zaaprobowane przez parlament, projektodawcy aktów normatywnych będą w przyszłości zobowiązani, aby brać pod uwagę, jaki skutek wywrą na sektor MŚP tworzone w nich regulacje” – napisał prezydent.

Przedstawiając swoją propozycję nowelizacji ustawy Duda wyszedł naprzeciw postulatom, które w czerwcu tego roku złożyli na jego ręce w Pałacu Prezydenckim uczestnicy Kongresu organizacji małych i średnich przedsiębiorstw. (PAP)

mab/ mtb/ dym/

Data publikacji 10.10.2016, 19:46