Dziś ostatni dzień rozliczenia podatku PIT

30.04.2019, 14:04aktualizacja: 30.04.2019, 14:04

W warszawskich urzędach skarbowych przed południem nie było kolejek, aby złożyć rozliczenie podatku PIT. W placówkach pocztowych pracownicy spodziewają się natężenia ruchu wieczorem.

Wtorek jest ostatnim dniem na rozliczenie podatku PIT za 2018 r. Urzędy w woj. mazowieckim będą czynne do godz. 15.30. Osoby, które rozliczają PIT-37 i PIT-38 i dziś odwiedzą urząd skarbowy, będą mogły skorzystać z proponowanej przez Ministerstwo Finansów nowej formy rozliczenia - usługi Twój e-PIT.

W Pierwszym Urzędzie Skarbowym Warszawa-Śródmieście pracownicy podkreślają, że ostatniego dnia składania PIT-ów jest mniej ludzi niż w ubiegłych latach. "Spodziewamy się, że szczyt będzie około południa" - zaznacza jedna pracownic urzędu.

Jeden z warszawiaków mówi, że zawsze składa PIT w ostatnim tygodniu kwietnia. "W tym roku nie ma dużo ludzi, czeka się ok. 15-20 min." - przyznaje. Kolejna nasza rozmówczyni przyszła, by złożyć korektę. "Korekta nie przeszła komputerowo, dlatego jestem ostatniego dnia i składam rozliczenie osobiście. Na pewno w tym roku jest mniej osób" - wyjaśnia. Kilka osób przyznaje, że w rozliczeniu był błąd i dzisiaj składają korekty.

W siedzibie Poczty Głównej w Warszawie tylko kilka osób czeka na wysłanie rozliczenia. "Więcej ludzi przyjdzie po południu, po zakończeniu pracy. Natomiast tłumy na pewno będą wieczorem i w późnych godzinach nocnych" - mówi pracownik Poczty Polskiej.

Rzeczniczka prasowa Izby Administracji Skarbowej w Warszawie Anna Szczepańska ocenia, że w urzędach będzie sporo ludzi, bo "jednak dużo osób czekało, żeby rozliczyć się ostatniego dnia". "Ale też bardzo dużo osób korzysta z usługi Twój e-PIT i bardzo ją chwali - że sprawa jest załatwiona szybko, że trwa to tylko 15 minut" - dodaje. (PAP)

mgost/ pch/

Data publikacji 30.04.2019, 14:04